Yükseköğretim Kurulu, üniversite öğrencilerinin mesleki pratiklerini güçlendirmek ve mezuniyet sonrası istihdam süreçlerini hızlandırmak amacıyla eğitim sisteminde kapsamlı bir dönüşüm başlatıyor. Yeni modelle birlikte, mevcut sistemde sembolik hale gelen 20 günlük kısa süreli staj uygulamaları sona erecek.
YÖK Başkanı Erol Özvar, CNN Türk’te katıldığı programda yaptığı açıklamada, öğrencilerin en az bir tam dönemi doğrudan sektörde geçireceği “iş yerinde mesleki eğitim” sistemine geçileceğini duyurdu.
Ön lisansta 3+1, bazı programlarda 2+2 modeli
Özvar’ın paylaştığı bilgilere göre özellikle ön lisans programlarında uygulanması planlanan 3+1 modeli kapsamında, öğrenciler dört dönemlik eğitimlerinin bir sömestrini tamamen iş başında tamamlayacak. Bazı spesifik programlarda ise bu sürenin iki döneme çıkarılarak 2+2 şeklinde uygulanması gündemde. Bu sayede öğrencilerin iş hayatına daha erken ve donanımlı şekilde entegre edilmesi hedefleniyor.
Bazı lisans bölümlerinde süre 3 yıla inebilir
Yeni dönemin en dikkat çekici başlıklarından biri de bazı lisans programlarında eğitim süresinin üç yıla düşürülmesi ihtimali oldu. YÖK’ün bu konuda ilgili bakanlıklar, sendikalar ve meslek kuruluşlarıyla görüşmelerini sürdürdüğü belirtilirken, temel hedefin eğitim kalitesinden ödün vermeden sistemi daha verimli hale getirmek olduğu vurgulandı.
Pilot uygulama 7 ilde başlayacak
Yetkililer, yeni sistemin ilk etapta pilot bölge olarak seçilen yedi ilde uygulanacağını, en az bir yıllık izleme ve değerlendirme sürecinin ardından Türkiye geneline yayılmasının planlandığını açıkladı. Mevcut staj modelinden hem öğrencilerin hem de işverenlerin yeterli verim alamadığını belirten YÖK, teorik bilginin sahada üretim ve hizmetle birleşmesini ve diplomanın iş dünyasında doğrudan karşılık bulmasını amaçlıyor.
Vakıf üniversitelerine de kontenjan kısıtı
Öte yandan YÖK Başkanı Özvar, bu yıl itibarıyla devlet üniversitelerinde uygulanan kontenjan azaltma politikasının vakıf üniversiteleri için de geçerli olacağını açıkladı. Böylece yükseköğretimde arz-talep dengesinin daha sağlıklı kurulması hedefleniyor.