ABD Başkanı Donald Trump, küresel enerji ticaretinin kalbi konumunda olan Hürmüz Boğazı'ndaki geçiş ücreti tartışmalarına son noktayı koydu. Sosyal medya platformu Truth Social üzerinden açıklamalarda bulunan Trump, İran ile yürütülen müzakereler kapsamında sağlanan 60 günlük geçici ateşkes süresince ticari gemilerden herhangi bir geçiş ücreti talep edilmeyeceğini duyurdu.

"Koruyucu Melek" şartı masada
Ateşkes sürecinin sonrasına dair senaryoları da paylaşan ABD Başkanı, taraflar arasında nihai bir barış anlaşmasına varılamaması durumunda takınılacak tavrı netleştirdi. Trump, bölgedeki kalıcı güvenliği sağlamak adına yeni bir Amerikan düzenlemesi getirilmediği müddetçe boğazın ücretsiz kalmaya devam edeceğini belirtti.
Ancak anlaşmanın başarısız olması halinde, ABD'nin Orta Doğu ülkelerine sunduğu askeri ve stratejik destek maliyetlerinin karşılanması amacıyla, geçiş ücretlerinin bizzat Washington tarafından uygulanabileceğini vurguladı. Trump, bu durumu ABD'nin bölgedeki "Koruyucu Melek" rolünün geçmiş, bugün ve gelecekteki maliyetlerinin bir nevi geri ödemesi olarak nitelendirdi.
Bölgede gerilim ve müzakere trafiği sürüyor
Trump’ın bu hamlesi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Lübnan'daki ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek Hürmüz Boğazı'nı tek taraflı olarak kapatma tehdidinin hemen ardından geldi. İran kanadından yükselen bu restleşmeye rağmen, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ticari gemi trafiğinin güvenli bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Bölgedeki bu kritik süreçte, ABD ile İran arasındaki kapsamlı diplomatik müzakerelerin ise İsviçre'de başlaması bekleniyor.