Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler 81'inci Genel Kurulu'na katılmak ve üst düzey diplomatik temaslarda bulunmak üzere 23 Eylül Çarşamba günü Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrine hareket edecek. Erhürman'ın yoğun geçmesi beklenen programında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile yapılacak kritik görüşmeler öne çıkıyor. Planlamaya göre 24 Eylül'de Holguin, 26 Eylül'de ise Guterres ile bir araya gelmesi beklenen Erhürman, Kıbrıs meselesindeki güncel durumu masaya yatıracak.
Sonuç odaklı diplomasi vurgusu
Ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, geçmişteki başarısız müzakere süreçlerinden ders çıkarılması gerektiğini belirten Erhürman, sadece süreç işletmek adına yapılan toplantıların bir fayda sağlamayacağını ifade etti. Kıbrıs sorununda yeni bir 5+1 toplantısının ancak somut sonuçlar üretebilecek bir zeminde anlamlı olacağını vurgulayan Erhürman, halkın çözüm iradesini yansıtan ve neticeye odaklanan bir metodolojinin şart olduğunu dile getirdi.
Güven artırıcı önlemler masada
BM Genel Sekreteri Guterres'in 'bu kez farklı olmalı' yaklaşımını desteklediklerini belirten Erhürman, güven artırıcı önlemlerin önemine dikkat çekti. Geçiş noktalarının düzenlenmesi, mayınların temizlenmesi, afet yönetimi, düzensiz göçle mücadele ve karma evliliklerden doğan çocukların AB vatandaşlığı gibi konuların çözüm sürecine katkı sağlayabileceğini kaydeden Erhürman, BM ile uyum içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erhürman'ın New York'taki temaslarını tamamlayarak 27 Eylül tarihinde adaya dönmesi planlanıyor.