İstanbul
Açık
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,0957 %0.1
51,3975 %0.06
7.276,11 % 0,00
69.188,34 %4.1
Muhalif. DÜNYA 22 milyar dolarlık askeri ihale Microsoft’a verildi

22 milyar dolarlık askeri ihale Microsoft’a verildi

Microsoft, ABD ordusuna en az 120 bin artırılmış gerçeklik başlığı sağlamak için 21.9 milyar dolar değerindeki ihaleyi kazandı.

Okunma Süresi: 2 dk

Microsoft; ABD ordusuna, askerlerin gerçek dünyanın üzerine bağlamsal bilgileri üst üste bindirerek eğitim almalarına, hedeflere girmelerine veya yakındaki tehditlerden haberdar olmalarına yardımcı olacak “Entegre Artırılmış Görsel Sistemi” (IVAS) üretecek. Microsoft’un orduya en az 120 bin başlık sağlayacağı belirtiliyor.

Microsoft, HoloLens adlı akıllı gözlüklerini temel alarak bir ürün prototipi üzerinde iki yıldır orduyla birlikte çalışıyor. Geliştirilen başlıklar ile askerler karanlıkta antrenman yapabiliyor ve savaşabiliyor. Ayrıca askerlerin gördükleri arazinin üzerine görüntüler yerleştirmek ve hedeflemelerine yardımcı olmak için artırılmış gerçeklik ve makine öğrenimi teknolojisi kullanılıyor. Birbirleriyle bağlı olan başlıklar sayesinde, üsse dönen komutanlar, askerlerin gerçek zamanlı olarak gördüklerini görebiliyorlar. Yapay zeka çipleri ile donatılan bu yeni teknoloji; askerlerin göz, el hareketlerini ve söylediklerini de canlı olarak takip edebiliyor.

“İŞ YAPIŞ ŞEKLİ TEMELDEN DEĞİŞTİ”

Covid-19 salgını sırasında, geliştiriciler başlıkları, askerlerin sıcaklıklarını test etmek için de kullandılar.

Microsoft teknik görevlisi Alex Kipman, bir blog yazsında; programın, çeşitli senaryolarda bilgi paylaşımına ve karar vermeye olanak tanırken askerleri de daha güvenli tutacağını ve daha etkili hale getireceğini belirtiyor. Genelkurmay Başkanı General James McConville ise, geçen yılın sonlarında Microsoft başlıklarının test edilmesinin ve gece görüş özelliğinin iyileştirilmeye çalışılmasıyla iş yapma şekillerinin temelden değiştiğini söyledi.

Savaşların geleceği üzerine çalışmalar yapan Peter Singer, başlığın askerlere daha hızlı ve daha iyi karar vermeyi sağlayabilecek dikkate değer bir gelişme olduğunu, ancak aşırı bilgi yükü ve hatalı veri riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda da uyardı.

MICROSOFT, AMAZON’U GERİDE BIRAKTI

Microsoft ilk olarak orduya bir prototip sağlayabilmek için 480 milyon dolarlık bir ihale kazanmış, bunun üzerine Ekim 2018'de de ordunun saha testi başlamıştı. O sırada 100’e yakın Microsoft çalışanı, herhangi bir silah teknolojisi geliştirilmemesi gerektiğini savunarak, Microsoft'un bu sözleşmeyi iptal etmesi için şirkete dilekçe verdi.

Bu gelişmeyle birlikte Microsoft hisseleri %2 artarak 236 dolara yükseldi. Ayrıca Microsoft 2019 yılında da ABD Savunma Bakanlığı’na bulut bilişim hizmetleri sağlamak için de 10 milyar dolarlık bir sözleşmeye imza atarak rakibi Amazon'u geride bırakmayı başarmıştı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız