Imperial College London ve London School of Hygiene & Tropical Medicine tarafından hazırlanan hızlı ilişkilendirme analizine göre, son günlerde Avrupa'nın birçok kentinde yaşanan sıcak hava dalgalarının etkisi incelendi. Araştırma, aşırı sıcaklıklarla bağlantılı ölümler ile iklim değişikliği arasındaki bağı ortaya koydu.
Avrupa şehirleri mevsim normallerinin 4 derece üzerine çıktı
23 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Milan, Barselona, Paris, Londra, Roma, Madrid, Atina, Budapeşte, Zagreb, Frankfurt, Lizbon ve Sassari’de hava sıcaklıkları, iklim değişikliği nedeniyle mevsim normallerinin 1 ila 4 derece üzerine çıktı.
Bu süreçte sıcaklığa bağlı olarak yaklaşık 2.300 ölüm gerçekleşti. Araştırmaya göre, bu ölümlerin yaklaşık 1.500'ü doğrudan iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaklıklar nedeniyle yaşandı.
En çok etkilenenler yaşlılar oldu
İklim değişikliğine bağlı ölümlerin %88’ini 65 yaş üstü bireyler oluşturdu. Ayrıca, 20-64 yaş aralığında en az 183 kişinin sıcaklık nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi.
En fazla can kaybı Milan'da
Söz konusu dönemde iklim değişikliği kaynaklı can kaybının en yüksek olduğu şehir Milan oldu. Milan’ı Barselona, Paris ve Londra takip etti.
Uzmanlardan acil fosil yakıt uyarısı
Araştırmacılar, sıcak hava dalgalarının etkisinin daha da yıkıcı hale gelmemesi için fosil yakıt kullanımının hızla azaltılması gerektiğini vurguladı. Net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılmasının önemi yeniden gündeme taşındı.
Imperial College London’dan Çevre Politikaları Merkezi Araştırmacısı Ben Clarke, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
"Sıcak hava dalgaları yangınlar ya da fırtınalar gibi görünür yıkımlara yol açmıyor olabilir, ama etkileri sessizce yıkıcı. Sıcaklıkta yalnızca 2-3 derecelik bir artış bile binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Günümüzde küresel sıcaklık artışı sanayi öncesi dönemin 1,3 derece üzerine çıktı. Bu artış yüzyıl sonunda 3 dereceyi bulabilir."
Grantham Enstitüsü İklim Değişikliği ve Çevre Bölümü’nden İklim Bilimi Kıdemli Öğretim Görevlisi Friederike Otto ise şu uyarıda bulundu:
"Avrupa’daki sıcak hava dalgalarının daha da ölümcül hale gelmesini engellemenin tek yolu fosil yakıtları bırakmaktır. Yenilenebilir enerjiye geçiş, sıcaklara dayanıklı kentler inşa etmek ve savunmasız grupları korumak her yıl binlerce hayat kurtarabilir."