İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5159 %0.04
49,5596 %-0.08
5.776,21 % 0,40
91.181,58 %-2.041
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA D vitamini takviyesi biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabilir

D vitamini takviyesi biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabilir

ABD’de yapılan araştırma, günlük D vitamini takviyesinin hücresel yaşlanmayı yaklaşık 3 yıl geciktirebileceğini ortaya koydu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 1 dk

ABD'de bilim insanları, D vitamini takviyesinin hücresel yaşlanmayı yavaşlatabileceğini ortaya koydu. Bu kapsamda yapılan uzun soluklu çalışmada, 1054 katılımcının akyuvarlarındaki genetik yapı olan "telomer" uzunluğu 4 yıl boyunca takip edildi.

Her Gün D Vitamini ve Omega-3 Takviyesi Verildi

Bilim insanları, çalışmanın başlangıcında, ikinci ve dördüncü yıllarında telomer uzunluklarını ölçtü. Katılımcılara her gün 2 bin IU D vitamini ve 1 gram Omega-3 yağ asidi takviyesi verildi. Bu süre boyunca telomer kısalması yavaşlayan bireylerde, biyolojik yaşlanmanın da gerilediği tespit edildi.

Yaşlanma Süreci Ortalama 3 Yıl Geciktirilebilir

Uzmanlar, düzenli D vitamini takviyesinin hücresel aşınmayı yaklaşık 3 yıl geciktirebileceğini vurguladı. Bu durumun, yaşlanma sürecinin yavaşlaması açısından önemli bir gösterge olduğu belirtildi.

Omega-3'ün Telomer Üzerinde Etkisi Gözlenmedi

Çalışmada, Omega-3 takviyesinin ise telomer uzunluğu üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı açıklandı. Bu bulgu, yaşlanmayı yavaşlatmada D vitamininin rolünü daha da öne çıkardı.

Araştırmanın sonuçları, saygın bilimsel yayınlardan "The American Journal of Clinical Nutrition" dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *