ABD'li bilim insanları, Mezozoik Çağ'da yaşamış, kanatlı ve uçabilen ilk omurgalı canlılar arasında yer alan pterozor sürüngen takımına ait yeni bir tür keşfetti.
Fosil, Arizona eyaletinde 2011 yılında bulunmuştu. Washington DC'deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi öncülüğünde yapılan araştırmada, gelişmiş tarama teknikleri kullanılarak fosilin daha önce tanımlanmamış bir türe ait olduğu belirlendi.
“Kül kanatlı şafak tanrıçası” anlamına gelen isim verildi
Yeni türe, kemiklerin bulunduğu antik nehir yatağındaki volkanik kül tabakasına atıfla, “eotephradactylus mcintireae” adı verildi. Bu isim, “kül kanatlı şafak tanrıçası” anlamına geliyor.
Yaklaşık 209 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen fosil, Kuzey Amerika kıtasında şimdiye kadar bulunan en eski pterozor örneği olarak kayda geçti.
Dinozor değil, farklı bir evrimsel dal
Pterozorlar, yaklaşık 252 milyon yıl önce başlayıp 66 milyon yıl önce sona eren Mezozoik Çağ boyunca yaşamış, çeşitli boyutlarda kanatlı ve uçabilen tarih öncesi sürüngenlerdir. Dinozorlarla aynı dönemde yaşamalarına rağmen, pterozorlar bilimsel olarak dinozor değil, farklı bir evrimsel gruba aittir.
Araştırmanın detayları, prestijli bilim dergisi “Proceedings of the National Academy of Sciences”’ta yayımlandı.