İstanbul’da öğrenci güvenliği ve oyun alanlarının yetersizliği tartışılırken, Valilik tarafından alınan yeni bir karar gündeme bomba gibi düştü. Alınan karara göre, kent genelindeki 19 devlet okulunun bahçesi, ders saatleri dışında ve hafta sonlarında ücretli otopark olarak hizmet verecek. İşletme yetkisinin ise İstanbul Valiliği iştiraki İSTAY A.Ş. tarafından yürütüldüğü ve sistemin "İstaypark" adı altında dijital bir platforma entegre edildiği öğrenildi.
"Akıllı Çözüm" Adı Altında Ticari Dönüşüm
Konuyla ilgili olarak istaypark.com üzerinden yapılan tanıtımlarda, projenin "şehirdeki park sorununa teknolojik çözüm" olarak lanse edildiği görülüyor. 2023 yılında faaliyete geçen ve "Güvenli Park, Hızlı Geçiş" sloganını kullanan platform; plaka tanıma sistemi, online rezervasyon ve 7/24 kamera takibi gibi özelliklerle okul bahçelerini adeta profesyonel birer otopark işletmesine dönüştürmüş durumda.
Sitede yer alan "50.000+ Park Rezervasyonu" ve "Şehrin en merkezi 24 lokasyonu" gibi ibareler, okul bahçelerinin ne denli yoğun bir ticari trafiğe açıldığını gözler önüne seriyor. Ancak "akıllı çözüm" olarak sunulan bu sistemin, çocukların güvenliğini nasıl etkileyeceği sorusu yanıtsız kalıyor.
Sosyal Medyaya Düşen Görüntüler Tepki Çekti
Kararın uygulamaya geçmesiyle birlikte okul bahçelerinden gelen görüntüler velileri isyan ettirdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, öğrencilerin teneffüs ve spor alanı olması gereken bahçelerin araçlarla dolup taştığı görülüyor.
Videoda, okul binasının hemen girişine kadar park eden araçların, olası bir acil durumda tahliyeyi zorlaştırabileceği ve çocukların oyun alanlarını tamamen işgal ettiği dikkat çekiyor.
Öğretmenden Bile Ücret Alınıyor İddiası
Sistemin sadece vatandaşlara değil, okul personeline de ücretli olduğu iddia ediliyor. Gelen bilgilere göre, kendi okullarına araçlarıyla gelen öğretmenlerden dahi günlük otopark ücreti talep ediliyor. Eğitim sendikaları, "Okullar ticarethane, öğrenciler müşteri değildir" diyerek kararın derhal iptal edilmesini istiyor.
Veliler ise şu soruyu soruyor: "Çocuğumun top oynayacağı bahçede yabancı plakalı araçların ne işi var? Güvenlik zafiyeti oluşursa bunun hesabını kim verecek?"
İstaypark nedir?
İstaypark, İstanbul Valiliği iştiraki İSTAY A.Ş. bünyesinde 2023 yılında faaliyete geçen ve otopark süreçlerini dijitalleştirmeyi hedefleyen ticari bir girişimdir. Plaka tanıma sistemi, online rezervasyon ve mobil ödeme gibi teknolojik altyapılarla hizmet veren platform, İstanbul genelindeki birçok devlet okulunun bahçesini ders saatleri dışında ve hafta sonlarında ücretli otopark olarak işletmektedir. Şehirdeki park sorununa "akıllı çözüm" iddiasıyla yola çıkan İstaypark, eğitim yuvalarının ticari amaçla kullanılmasına aracılık ettiği için hem teknolojik bir hizmet sağlayıcı hem de tartışmalı bir dönüşüm projesinin yürütücüsü olarak tanımlanmaktadır.