Geleceğin İklim Diplomatları İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Yetişiyor

İstanbul Aydın Üniversitesi, Model COP31 konferansıyla gençleri küresel iklim krizine karşı çözüm üretmeye ve diplomatik müzakere süreçlerini deneyimlemeye davet etti.

İstanbul Aydın Üniversitesi, Model Birleşmiş Milletler Kulübü (IAUMUN) öncülüğünde düzenlenen ‘IAU Model COP31 Conference 2026’ etkinliğine ev sahipliği yaptı. İki gün süren bu kapsamlı programda öğrenciler, küresel iklim sorunlarını masaya yatırarak uluslararası diplomasi ve müzakere süreçlerini bizzat deneyimleme şansı yakaladı.

Etkinlik boyunca gençlerin iklim eylemindeki kritik rolleri, uluslararası iş birliği modelleri, enerji dönüşümü ve sera gazı emisyonlarının azaltılması gibi hayati konular detaylıca tartışıldı. İngilizce olarak gerçekleştirilen konferans, katılımcıların liderlik, problem çözme ve diplomatik iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefledi.

Gençlerin İklim Eyleminde Artan Rolü

Programda konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr.

Zafer Aslan, COP31’in küresel ölçekte büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu süreçte tarihi bir dönemden geçtiğini belirten Aslan, üniversite olarak 19 farklı projeyle zirveye katkı sağladıklarını ifade etti.

Geleceğin İklim Diplomatları İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Yetişiyor

Gençlerde farkındalık oluşturmanın önemine değinen Prof. Dr.

Aslan, özellikle yapay zeka ve teknoloji kullanımıyla artan enerji ihtiyacının, çevre dostu kaynaklarla karşılanmasının zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Gerçek Zirveye Hazırlık Simülasyonu

UNESCO Kürsüsü Başkanı ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Dr. Öğretim Üyesi Osman Gültekin ise etkinliğin gerçek COP31 zirvesinin bir simülasyonu olduğunu belirtti.

Farklı ülkeleri temsil eden öğrencilerin, temsil ettikleri devletlerin iklim politikalarını savunduğunu ifade eden Gültekin, başarılı bildirilerin Antalya’da düzenlenecek olan gerçek COP31 zirvesinde sunulacağını açıkladı. Öğrencilerin bu sayede empati kurma ve uzlaşma yeteneklerini geliştirdiklerini belirten Gültekin, geleceğin teminatı olan gençlerin iklim krizine karşı bilinçlenmesinin toplumun geleceği için hayati bir adım olduğunu vurguladı.

İLGİLİ HABERLER