Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi tarafından yapılan anket, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun yakalanmasının hemen ardından, 8-11 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sonuçlara göre ABD'li yetişkinlerin %56'sı Trump'ın yurtdışındaki askeri müdahalelerde sınırı aştığını düşünüyor. Ayrıca büyük bir çoğunluk, Cumhuriyetçi başkanın genel dış politikasını ve özellikle Venezuela konusundaki tutumunu onaylamıyor.
Trump’ın Dış Politika Yaklaşımına Onay Yok
Anket bulguları, Trump'ın son dönemdeki agresif dış politika duruşuyla büyük ölçüde çelişiyor. Bu duruş; Venezuela petrolü üzerinde kontrol kurma çabalarını, ABD'nin Grönland'ı ele geçirme çağrılarını ve İran'daki protestoculara yardım sağlama uyarılarını içeriyordu.
Birçok katılımcı Trump yönetiminin Venezuela'ya yaptığı son müdahaleyi, ABD'ye yasadışı uyuşturucu akışını durdurmak ve Venezuela halkı için fayda sağlamak açısından "iyi bir şey" olarak görse de; bunun ABD ulusal güvenliği veya ABD ekonomisi için olumlu olduğunu düşünenlerin sayısı daha az.
Cumhuriyetçiler Destekliyor Ancak "Daha Fazlasını" İstemiyor
Cumhuriyetçiler, Trump'ın seçim kampanyasında savunduğu "Önce Amerika" platformuyla keskin bir tezat oluşturmasına rağmen, büyük ölçüde Trump'ın izinden gidiyor. Ancak çok az sayıda Cumhuriyetçi Trump'ın daha ileri gitmesini istiyor; bu da yurtdışına odaklanmanın devam etmesinin risklerini vurguluyor.
ABD, Venezuela'da Maduro'yu yakalamak için askeri gücünü kullanırken; Trump son zamanlarda Danimarka liderlerinin bir anlaşmaya varmaması durumunda Grönland'ı "zor yoldan" ele geçireceği yönünde açıklamalarda bulundu ve İran'ı, ABD'nin barışçıl protestocuların "yardımına" koşacağı konusunda uyardı.
Demokratlar ve Bağımsızlar: “Trump Sınırları Aştı”
Demokratlar ve bağımsız seçmenler, Trump'ın sınırlarını aştığı inancını körüklüyor. Demokratların yaklaşık onda dokuzu ve bağımsızların yaklaşık onda altısı, Trump'ın askeri müdahale konusunda "çok ileri gittiğini" söylerken, bu oran Cumhuriyetçilerde yaklaşık onda iki civarında kalıyor.
Cumhuriyetçilerin Görüşü: Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğu (%71), Trump'ın eylemlerinin "kararında" olduğunu belirtirken, sadece 10 kişiden 1'i başkanın daha ileri gitmesini istiyor.
Venezuela Onayı: Amerikalıların yaklaşık 10'da 6'sı (%57), Trump'ın Venezuela'daki durumu ele alış biçimini onaylamıyor. Bu oran, genel dış politika onaylamama oranı olan %61'den biraz daha düşük. Her iki oran da Trump'ın ikinci dönemi boyunca büyük ölçüde sabit kalan genel iş onayı ile uyumlu.
Uyuşturucu Akışını Durdurmak İçin “İyi Bir Adım”
Amerikalıların çoğu ABD'nin müdahalesinde bazı faydalar görüyor. Yaklaşık yarısı, ABD'nin Venezuela'ya müdahalesinin ülkeye yasa dışı uyuşturucu akışını durdurmak için "çoğunlukla iyi bir şey" olacağına inanıyor. %44'lük bir kesim ise ABD eylemlerinin, on yıldan fazla bir süredir Maduro yönetimi altında yaşayan Venezuela halkına zarardan çok fayda sağlayacağını düşünüyor. Ancak ABD'li yetişkinler, müdahalenin ABD'nin ekonomik ve ulusal güvenlik çıkarları için iyi mi yoksa kötü mü olacağı veya hiçbir etkisinin olmayacağı konusunda bölünmüş durumda.
Cumhuriyetçiler, Demokratlara ve bağımsızlara kıyasla ABD'nin eylemlerinde, özellikle uyuşturucu trafiği üzerindeki etkileri konusunda fayda görmeye daha meyilli. Cumhuriyetçilerin yaklaşık 10'da 8'i Amerika'nın müdahalesinin yasa dışı uyuşturucu akışını durdurmak için "çoğunlukla iyi" olacağını söylerken, ABD ekonomisine fayda sağlayacağına inananların oranı 10'da 6'da kalıyor.
Demokratlar ve Bağımsızlar "Daha Az Aktif" Bir Rol İstiyor
Anket, çoğu Amerikalının ABD'nin dünya meselelerine daha fazla müdahil olmasını istemediğini ortaya koydu. Amerikalıların yaklaşık yarısı ABD'nin "daha az aktif" bir rol üstlenmesini isterken, yaklaşık üçte biri mevcut rolün "kararında" olduğunu belirtiyor.
ABD'li yetişkinlerin sadece 10'da 2'si ülkenin küresel çapta daha fazla müdahil olmasını istiyor (Cumhuriyetçilerde bu oran 10'da 1).
Demokratların ve bağımsızların en az yarısı artık ABD'nin daha az şey yapmasını istiyor; bu, birkaç ay öncesine göre keskin bir değişimi işaret ediyor.
Bu arada Cumhuriyetçilerin Trump'ın müdahil olma düzeyinin doğru olduğunu belirtme olasılığı arttı. Cumhuriyetçilerin yaklaşık %64'ü ülkenin dünya meselelerindeki mevcut rolünün "kararında" olduğunu söylüyor (Eylül ayında bu oran %55'ti). ABD'nin küresel sorunları çözmede "daha az aktif bir rol" üstlenmesi gerektiğini söyleyen Cumhuriyetçilerin oranı ise birkaç ay önceki %34 seviyesinden yaklaşık dörtte bire düştü.
Yöntem: 1.203 yetişkinin katıldığı AP-NORC anketi, 8-11 Ocak tarihleri arasında, ABD nüfusunu temsil edecek şekilde tasarlanmış olasılık temelli AmeriSpeak Paneli kullanılarak gerçekleştirildi. Yetişkinler genelindeki örnekleme hatası payı artı eksi 3,9 puandır.