İklim krizinin etkileri kahve üretimini doğrudan vurmaya başladı. Climate Central tarafından yapılan ve The Guardian’da yayımlanan analize göre, dünya kahve arzının yüzde 75’ini sağlayan ilk beş üretici ülke her yıl ortalama 57 gün daha kahveye zarar veren aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalıyor.
Kahvenin anavatanı olan Etiyopya’da 4 milyondan fazla hane geçimini kahveden sağlıyor. Kahve, ülkenin ihracat gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ancak artan sıcaklıklar bu tabloyu tehdit ediyor. Oromia Kahve Çiftçileri Kooperatifler Birliği (OCFCU) Genel Müdürü Dejene Dadi, “Etiyopya’daki kahve çiftçileri aşırı sıcakların etkisini şimdiden görüyor” diyerek riskin altını çiziyor.
Kahve çekirdekleri, Yengeç ve Oğlak Dönenceleri arasında yer alan ve “kahve kuşağı” olarak bilinen bölgede yetiştiriliyor. Özellikle en değerli tür olan arabica, 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ciddi verim kaybı yaşıyor.
Sektör verilerine göre dünyada her gün yaklaşık 2 milyar fincan kahve tüketiliyor. Ancak arz baskı altında. Dünya Bankası verilerine göre arabica ve robusta kahve fiyatları 2023–2025 arasında neredeyse iki katına çıktı; Şubat 2025’te ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Climate Central’ın çalışması, 2021–2025 arasında kahve bölgelerinde 30 derecenin üzerindeki günleri, karbon kirliliğinin olmadığı varsayımsal bir dünya ile karşılaştırdı. Sonuçlara göre en ağır etki El Salvador’da görüldü; kahveye zarar veren sıcak günler 99 gün arttı. Küresel üretimin yüzde 37’sini karşılayan Brezilya’da bu artış 70 gün, üretimin yüzde 6,4’ünü sağlayan Etiyopya’da ise 34 gün olarak hesaplandı.