Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi kapsamında yüksek miktarda ambalaj iadesi yapılabilmesi için Sayma ve Doğrulama Merkezlerini hizmete açtı. Yeni uygulamayla birlikte toplu iade yapanlara ambalaj başına 50 kuruş ödeme yapılacak.
Toplu iadeler yeni merkezlerde yapılacak
TÜÇA'nın duyurusuna göre, yüksek sayıda DOA logolu içecek ambalajı biriktiren vatandaşlar, iadelerini Sayma ve Doğrulama Merkezleri aracılığıyla gerçekleştirebilecek.
Bu merkezlerde teslim edilen her uygun ambalaj için 50 kuruş ödeme yapılacak. Vatandaşlar kendilerine en yakın merkezin adres bilgilerine DOA mobil uygulaması ve DOA Çağrı Merkezi üzerinden ulaşabilecek.
DOA makinelerinde mevcut uygulama devam ediyor
Otomatik DOA iade makinelerinde ise mevcut sistemde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Günlük 200 ambalaj teslim sınırı korunurken, uygun ambalajlar için 1 lira depozito bedeli ödenmeye devam edilecek.
QR kod zorunluluğu sürüyor
DOA sisteminde daha önce kimlik ve telefon numarasıyla giriş yapılarak işlem gerçekleştiriliyordu. Ancak bazı illerde farklı kişilere ait bilgiler kullanılarak sistemin kötüye kullanıldığına yönelik iddiaların ardından uygulamada değişikliğe gidildi.
Bu kapsamda 17 Temmuz itibarıyla kimlik ve telefon numarasıyla giriş uygulaması askıya alınırken, DOA makinelerinde işlemlerin yalnızca mobil uygulama üzerinden oluşturulan QR kod ile yapılmasına geçildi.