İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2504 %0.01
55,3043 %0.20
6.503,63 %0.01
83.362,47 %-2.57
Muhalif. İstanbul’da ”Güney AsyaTürkiye İlişkilerinde İnsani Dayanışma Kahramanmaraş Depremleri” sempozyumu

İstanbul’da ”Güney AsyaTürkiye İlişkilerinde İnsani Dayanışma Kahramanmaraş Depremleri” sempozyumu

İstanbul’da ”Güney AsyaTürkiye İlişkilerinde İnsani Dayanışma Kahramanmaraş Depremleri” sempozyumu
Okunma Süresi: 2 dk

İSTANBUL (AA) Bağcılar Belediyesi ile Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) işbirliğinde, "Güney Asya ve Türkiye İlişkilerinde İnsani Dayanışma 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri" sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Volkan Çakmak, GASAM ile yaptıkları çalışmanın yerel yönetimler açısından önemini vurguladı.

GASAM Başkanı Cemal Demir de hazırlanan raporla ilgili bilgi vererek, raporun amacının Kahramanmaraş depremlerinin ardından Güney Asya ülkelerinden gelen yardımların bilinirliğini artırmak, insani yardım ve dayanışmayı canlı tutmak olduğunu söyledi.

Sempozyumda konuşan Dr. Gamze Türkmen, 6 Şubat'taki depremlerde Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka'dan gelen yardımlardan örnekler vererek, "Felaket sırasında Türkiye yalnız değildi." dedi.

Dünyanın birçok ülkesinden destek alındığını belirten Türkmen, "Daha önceki felaketlerde birçok ülkenin yardımına koşan bir ülke olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha hatırladık. İnsani ve sosyolojik anlamda ne çok sevgi ve saygı gördüğümüzü fark etmiş olduk." diye konuştu.

Türkmen, Güney Asya ülkelerinin felaketler konusunda deneyimleri olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin Nepal'deki depremde yardım götüren ilk ülkelerden olduğunu, tüm dünyadan Nepal'e ulaşan yardımların 4'te 1'inin Türkiye'den gittiğini söyledi.

Dr. Hayati Ünlü de insani yardımların, ittifaklar, strateji ve diplomasi üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "İnsani dayanışma gibi olaylar ve tartışmalar sadece toplumları sosyal olarak bir araya getirip o ortak bağları güçlendirmiyor, aynı zamanda stratejik tartışmalara uygun zemin ortaya çıkartabiliyor." dedi.

Türkiye'nin Güney Asya ülkeleri ile zengin kültürel mirasa ve tarihe sahip olduğunu vurgulayan Ünlü, bu duruma söz konusu ülkelerin güçlü jeopolitik konumlarının eklenmesiyle işbirliklerine zemin hazırlandığını kaydetti.

Prof. Dr. İsmail Ermağan da insani yardımın önemine vurgu yaparak, bu konuda çeşitli ülkelerden örnekler verdi.

Konuşmaların ardından uzmanlar katılımcıların sorularını yanıtladı. Hazırlanan rapor katılımcılara hediye edildi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız