İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5565 %0.10
55,7692 %0.12
6.633,21 %-0.03
81.583,61 %-0.58
Muhalif. Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi politikaları Kars ve Ardahan’da protesto edildi

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi politikaları Kars ve Ardahan’da protesto edildi

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi politikaları Kars ve Ardahan’da protesto edildi
Okunma Süresi: 2 dk

KARS (AA) Kars ve Ardahan'da Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne yönelik politikalarına tepki gösterildi.

Kars Genç İHH Başkanı Muharrem Onur İbrahimoğlu Genç, Fethiye Camisi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyeleri adına yaptığı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin, bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olduğunu söyledi.

Genç, 2016'dan bu yana 1 ila 3 milyon Uygur halkının toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldığını belirterek, "Uygurlar bugün en temel insani hakları ellerinden alınmış bir halk olarak kitlesel bir cezalandırma ile karşı karşıya bulunmaktadır." dedi.

Açıklamanın ardından dua edildi.

Ardahan

Ardahan İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Akın Demirci, yaptığı yazılı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin, en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 3 milyon Uygur halkının 2016'dan bu yana toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldığına işaret eden Demirci, şunları kaydetti:

"İşçi kölelere dönüştürüldü ve kısırlaştırma programlarının hedefi oldu. Bugün ise soykırımla beslenen Çin lideri Şi Cinping, 'sıfır Kovid' politikası adı altında birçok insanı evlere kilitleyerek ölüme terk etti. Çin'in Kovid19 zulmü Doğu Türkistanlıları da vurdu. Yaklaşık dört aydır evlerinde kilitli kalan Uygur Türkleri, açlıkla yaşam mücadelesi verirken bu kez 24 Kasım günü gece yarısı ölümlere sebep olan yangının tam ortasında, arasında kaldı. Elektrikten kaynaklı meydana gelen yangında 21 katlı bir apartmanın beş katı yandı. Dört saat süren yangına, Çinli itfaiye ekipleri çok geç müdahalede bulundu."

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız