İstanbul
Parçalı bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3754 %0.13
55,2645 %0.36
6.646,53 %0.51
83.517,02 %-0.04
Muhalif. Çığ ve depremlerden etkilenen Muşlu öğrenciler ”akıllı yelek” tasarladı

Çığ ve depremlerden etkilenen Muşlu öğrenciler ”akıllı yelek” tasarladı

Öğrenci Fatma Betül Yıldırım: ”Yelek, AFAD çalışanlarının işlerini daha kolay yapabilmesini sağlayacak. Işık sensörü sayesinde AFAD çalışanı karanlık bir ortama girdiğinde yelek otomatik olarak ışık verecek”

Çığ ve depremlerden etkilenen Muşlu öğrenciler ”akıllı yelek” tasarladı
Okunma Süresi: 2 dk

MUŞ (AA) Muş'ta öğrenciler, AFAD personelinin sahadaki arama kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla "akıllı yelek" tasarladı.

Muş Mevlana İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Fatma Betül Yıldırım ve Nudem Taşkesen, Van'ın Bahçesaray ilçesinde 2020'de yaşanan çığ ile Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenerek "Akıllı Yelek" projesini hayata geçirmeye karar verdi.

Danışman öğretmenleri Ferhan Ulu'nun desteğiyle AFAD çalışanlarıyla görüşerek sahadaki çalışmaları hakkında bilgi alan öğrenciler, tasarladıkları yelekle İstanbul'da düzenlenen TEKNOFEST'e katıldı.

Yıldırım ve Taşkesen, TEKNOFEST'te "İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi" kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Birinci olmanın sevincini yaşadıklarını belirten öğrencilerden Yıldırım, AA muhabirine, Bahçesaray'da 2020'de çığ faciasının yaşandığı söyledi.

Bu olaydan etkilendiklerini ve yelek üretmeye karar verdiklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Deprem faciası yaşadıktan sonra projeye eklemeler yaptık. Örneğin yeleğin üzerinde bir sensor bulunmaktaydı, şimdi 3 sensor bulunuyor. Ürettiğimiz yelek AFAD çalışanlarının işlerini daha kolay yapabilmesini sağlayacak. Işık sensörü sayesinde AFAD çalışanı karanlık ortama girdiğinde yelek otomatik olarak ışık verecek. Yeleğin üzerinde bir titreşim sensörü de bulunuyor. AFAD çalışanı enkaz altında kalırsa başına bir iş gelirse yelek sesli ve ışıklı ikaz vermeye başlayacak."

Yeleğin içinde bulunan plaka sayesinde AFAD çalışanlarının hayati organlarının da korunabileceğini anlatan Yıldırım, "İstanbul'da düzenlenen TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi kategorisinde birinci olduk. Bunu ilimize getirdiğimiz için çok mutluyuz." dedi.

Projenin danışman öğretmeni Ferhan Ulu ise okulda 6 yıldır Türkçe öğretmenliği yaptığını belirtti.

Öğrencilerin bu projeyi 5 aylık süreçte geliştirdiğini ifade eden Ulu, şunları kaydetti:

"Projenin ilk çıkış noktası Van'ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ faciasıydı. O çığ faciasıyla beraber, projeyi geliştirdik. Öğrenciler depremden sonra yeleğe eklemeler yaptılar. O eklemeleri yaparken de özellikle arama kurtarma çalışmalarına katılan AFAD çalışanlarıyla görüştüler. AFAD çalışanlarının sahadaki eksiklerini sordular. Daha sonra bu sorunlarla ilgili yeleğe eklemeler yaptılar. Ocak ayından bu yana her akşam okula gelip yelek üzerinde çalıştılar. TEKNOFEST'te derece yapıtlar. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Okul idaresine, AFAD il Müdürlüğüne destekleri için teşekkür ediyorum."


Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız