İstanbul
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,4244 %0.04
55,3092 %0.21
6.521,21 %0.01
81.632,00 %-2.15
Muhalif. Van’ın Japon gelini Şibahara, Türk örf ve adetlerini öğrendi

Van’ın Japon gelini Şibahara, Türk örf ve adetlerini öğrendi

Van’dan 2018’de çalışmak için Japonya’ya giden duvar ustası Adnan Çimen ile orada tanıştığı üniversite öğrencisi Ryoko Şibahara, Şibahara’nın eğitimini tamamlamasının ardından döndükleri Erciş ilçesinde hayatlarını birleştirdi Düğün için ilçeye gelen Şibahara’nın babası, annesi, teyzesi ve kız kardeşi, geleneksel kıyafetleriyle halaya katıldı, yöresel yemeklerin tadına bakıp kentin tarihi ve tabii güzelliklerinin bulunduğu yerleri gezdi

Van’ın Japon gelini Şibahara, Türk örf ve adetlerini öğrendi
Okunma Süresi: 3 dk

VAN (AA) NECMETTİN KARACA Van'dan çalışmak için Japonya'ya giden 27 yaşındaki duvar ustası Adnan Çimen, orada tanışarak evlenme kararı aldığı 22 yaşındaki Ryoko Şibahara ile Erciş ilçesinde düzenlenen düğün töreniyle hayatını birleştirdi.

İnşaat işlerinde çalışmak üzere 2018'de Japonya'ya giderek Osaka kentine yerleşen Çimen, burada çalıştığı sırada tanıştığı Şibahara ile arkadaş oldu.

Bir süre sonra aralarındaki sevgiyi evlilikle taçlandırmak isteyen Çimen ve Şibahara çifti, ailelerinin de desteğiyle Van'da düğün yapmaya karar verdi.

Şibahara'nın üniversite eğitimi tamamlamasıyla Erciş ilçesine gelen çift, yörenin gelenek ve göreneklerine göre yapılan düğünle hayatlarını birleştirdi.

Düğün için Van'a gelen Şibahara'nın annesi, babası, teyzesi ve kız kardeşi de geleneksel kıyafetleriyle halay çekti, yöresel yemeklerden yedi.

Misafirlerini en iyi şekilde ağırlayan, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini gezdiren Çimen ve ailesi, geline de Türk örf ve adetlerini gösterdi. Japon aile de samimi tavırları ve sıcak kanlılıklarıyla Ercişlilerin gönlüne girdi.

"Annem Ryoko diyemeyince Ruken ismini verdi"

Çimen, AA muhabirine, Yüzüncü Yıl Üniversitesinde eğitimini tamamladıktan sonra Japonya'ya gitmeye karar verdiğini söyledi.

Yabancı dil öğrenme düşüncesiyle bu kararı aldığını belirten Çimen, şöyle konuştu:

"Japonya'da inşaat sektöründe çalışmaya başladım. Arkadaşımın restoranında akşam yemek yerken Ryoko geldi ve o şekilde tanıştık. Sonra iletişimimiz devam etti ve arkadaş olduk. Eşim biz tanıştığımız dönemde üniversite öğrencisiydi ve bu nedenle evlilik kararına sıcak bakmadık. Üniversiteyi bitirdikten sonra evlenmeye karar verdik ve ailesine bu kararımızı açıkladık. Evliliğimize onay veren ailesine Van'a davet ettim ve kültürümüzü anlattım. Buradaki yakınlarımız da çok sıcak karşıladı, misafirperverliğimizi en güzel şekilde gösterdi. Buna da çok şaşırdılar."

Kendi gelenek ve göreneklerine uygun bir düğün yaptıklarını anlatan Çimen, "Yabancı oldukları bir alan ama beğendiler. Çünkü bizim insanımız çok yardımsever. Annemle konuştuğumda gelininin ismini sordu, Ryoko dedim. Telaffuz edemeyeceğini anladığında 'ona Ryoko değil Ruken diyeceğim' dedi. Güldük, evdekiler de Ruken demeyi tercih etti. Eşim ailemle iletişim kurabilmek için okuduğu üniversitede Türkçe bölümünü tercih etti. Tanıştıktan sonra ben de yardım ediyorum, kendisi de çabalıyor zaten. Türkçe konuşuyor." ifadelerini kullandı.

"Halay için çok pratik yaptım"

Ryoko Şibahara Çimen ise Van'da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Japonya'dan geldim. Öğrenciydim, şimdi evlendim ve bir süre sonra işe başlayacağım. Türkiye'de yemekleri çok seviyorum ama daha özel bir şey var burada, o da kedileri. Ben kedileri çok seviyorum. Burada Van kedileri var. Onları gördüm. Çok güzellerdi. Tüyleri beyaz, gözleri mavi ve sarı. Düğünde halay çekebilmek için çok pratik yaptım. Hem Japonya'da hem de burada çocuklarla çalışırken çok eğlendim. Burada eşimin ailesini tanıdım, geleneklerini öğrendim, yemeklerini çok sevdim." diye konuştu.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız