İstanbul
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,4202 %0.03
55,6368 %0.82
6.598,57 %1.20
81.285,92 %-2.86
Muhalif. ”TÜRKSOY Yazarlar Birliği” kuruldu

”TÜRKSOY Yazarlar Birliği” kuruldu

”TÜRKSOY Yazarlar Birliği” kuruldu
Okunma Süresi: 3 dk

ANKARA (AA) Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreterliğinde düzenlenen toplantıda, "TÜRKSOY Yazarlar Birliği" kuruldu.

TÜRKSOY, Türk coğrafyasında yaşayan yazarların birbirlerini tanımasına zemin oluşturmak, ortak sorunları belirlemek ve çözümüne yönelik çalışmalar yürüterek, Türk Dünyası yazarlarının ve eserlerinin tanıtımını sağlamak amacıyla bünyesinde "TÜRKSOY Yazarlar Birliği" kuruluş toplantısı düzenledi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev'in ev sahipliğindeki toplantıya, Azerbaycan Yazarlar Birliği Uluslararası İlişkiler Sekreteri Selim Babullaoğlu, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlanbek Kalybekov, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin Sayyid, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemir, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ve Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği 2. Katibi Handurdi Turayev katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkiye'de meydana gelen ve çok büyük kayıplara neden olan yıkıcı depremlerin kalplerini sızlattığını vurgulayarak, "Türk kardeşlerimizin yaşadığı deprem, biz Türklerle beraber diğer milletlerin de büyük bir üzüntüsü oldu. Türk kardeşlerimizin üzüntüsü bizim üzüntümüz, Türk kardeşlerimizin çektiği sıkıntılar bizim sıkıntımızdır." dedi.

Raev, katılımcıları, depremde şehit olan vatandaşlar için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından konuşmasını sürdüren Raev, bu toplantının en önemli nedenlerinden birinin Türk edebiyatının geleceğini konuşmak olduğunu belirtti.

Türk dünyasının edebiyatları arasındaki bağlantıyı güçlendirmeyi ve aralarında bir köprü oluşturmayı amaçladıklarını aktaran Raev, "Bizim TÜRKSOY'un kutsal görevi, tüm Türk boylarının kültürüne sağlam köprü olmak, edebiyat, kültür aracılığıyla kardeş Türk boylarını birbirlerine yaklaştırmak, onları birliğe, beraberliğe davet etmektir. Türk kültürünün lokomotifi edebiyattır. Edebiyat, kültürün ana damarlarındaki kandır." diye konuştu.

Raev, tarihi sürecin medeniyetleri yeni bir Rönesans sürecine getirdiğine inandığını dile getirerek, "Türk edebiyatı ile kültürü ancak Türk halklarının birleşmesiyle yeniden oluşur, Türk kültürünün Rönesans devrini yeniden başlatır." ifadelerini kullandı.

TÜRKSOY'a büyük görevler düştüğüne değinen Raev, "TÜRKSOY olarak bizim kültürümüzün geleceğini tüm medeni entegrasyon yönünde görüyoruz. TÜRKSOY genel başkanı olarak benim en önemli görevlerimden biri, Türk dünyasının medeniyetini birbirine yakınlaştırmak ve onların iletişimini sağlamlaştırmaktır." şeklinde konuştu.

"Dilde, fikirde ve işte birlik"

Raev, TÜRKSOY'un önemli amacının kültürler aracılığıyla ülkeleri birbirine yaklaştırmak ve Türk birliğini sağlamlaştırmak olduğuna dikkati çekerek, en önemli sloganlarının "Dilde, fikirde ve işte birlik" olduğunu söyledi.

Toplantıdaki diğer katılımcılar konuşmalarında, temsil ettikleri kurumun çalışmaları ve TÜRKSOY'un edebiyat alanındaki önemli faaliyetlerine değinerek, oluşturulacak birliğin Türk coğrafyasının edebiyat alanına yeni bir ivme getireceğine olan inançlarını vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından yapılan çalışma oturumuyla toplantı devam etti.

Toplantı sonunda "TÜRKSOY Yazarlar Birliği"nin kurulmasına ilişkin belge katılımcılar tarafından imzalandı.

Alınan karar doğrultusunda TÜRKSOY Yazarlar Birliğinin Genel Başkanlığı görevine Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet seçildi. Toplantıda ayrıca, TÜRKSOY Yazarlar Birliği ilk toplantısının bu yıl mart sonunda Özbekistan'da yapılması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız