İstanbul
Parçalı bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3535 %0.14
55,3213 %-0.00
6.644,63 %-0.00
83.718,00 %0.79
Muhalif. Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus, Suriye’nin Arap Ligine dönüşünü eleştirdi

Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus, Suriye’nin Arap Ligine dönüşünü eleştirdi

Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus, Suriye’nin Arap Ligine dönüşünü eleştirdi
Okunma Süresi: 2 dk

CENEVRE (AA) Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus, siyasi bir çözüme varılmadan Suriye'nin Arap Ligine dönüşünü eleştirerek, büyük normalleşme adımlarının siyasi bir çözüm getirmeyeceğine inandıklarını söyledi.

Camus, 34 Haziran'da gerçekleşen Suriye Müzakere Komisyonu toplantısı ve yaptıkları temaslara ilişkin Cenevre'de basın toplantısı düzenledi.

Uzun bir süre sonra tüm tarafların katılımıyla Suriye Müzakere Komisyonunun Cenevre'de toplandığını kaydeden Camus, toplantıda muhalefetin rolünü güçlendirmeyi, bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Camus, BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile de görüştüklerini kaydederek, görüşmede Suriye Anayasa Komitesine ilişkin siyasal süreci, bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile Suriye'nin Arap Ligine dönüşünü ele aldıklarını söyledi.

Pedersen ile Suriye'deki iç savaşa ilişkin bölgesel ve uluslararası dinamiklerin yanı sıra 10 Mayıs'ta Moskova'da gerçekleştirilen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısını da konuştuklarını dile getiren Camus, Suriye Müzakere Komisyonunda şubatta Türkiye merkezli yaşanan ve Suriye'yi de etkileyen depremleri de konuştuklarını ifade etti.

"Muhalefet, 2254 çerçevesinde dinamik bir müzakereye hazır"

Suriye Müzakere Komisyonu toplantısı sonunda ortak bir bildiriye ulaştıklarını kaydeden Camus, Suriye'de siyasi çözümü öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararına bağlı kaldıklarını söyledi.

Camus, şöyle devam etti:

"Muhalefet, 2254 çerçevesinde dinamik bir müzakereye hazır. Muhalefet birlik olmuş durumda ve siyasi sürecin herhangi bir şekilde bloke edilmesinden rejimin kendisi sorumludur. Adil bir çözüm için müzakereye hazırız. Ayrıca siyasi bir çözüm olmaksızın Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün olmayacağının da altını çizmek istiyoruz."

Türkiye dahil toplantıda temsil edilen tüm ülkelere teşekkürlerini ileten Camus, Türk tarafının Suriyelilerin onurlu, güvenli ve gönüllü dönüşü konusunda net olduğunu ve bunun ortak bir kanı olduğunu söyledi.

Camus, Suriye'nin Arap Ligine dönüşüyle ilgili adımları eleştirerek, "Herhangi bir siyasi Arap Ligine neden geri dönülüyor. Suriye topraklarının yüzde 60'ı rejim tarafından kontrol ediliyor. Toprakların yüzde 40'ı ve nüfusun yarısı rejimin kontrolünden çıktı. Rejimin kontrol ettiği bölgelerde de durum çok kötü. Dolayısıyla büyük normalleşme adımlarının siyasi bir çözüm getirmeyeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız