İstanbul
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3979 %0.03
55,6494 %-0.18
6.644,78 %1.51
82.987,48 %0.41
Muhalif. Sarıgerme sahilindeki yuvalardan sezonun ilk caretta caretta yavruları çıktı

Sarıgerme sahilindeki yuvalardan sezonun ilk caretta caretta yavruları çıktı

Sarıgerme sahilindeki yuvalardan sezonun ilk caretta caretta yavruları çıktı
Okunma Süresi: 2 dk

MUĞLA (AA) Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Sarıgerme sahilinde, yumurtadan çıkan caretta caretta yavrularının denizle buluşma serüveni başladı.

Nesli tükenme riskiyle karşı karşıya bulunan canlılar arasında yer alan deniz kaplumbağaları caretta carettaların, nisan ve mayıstaki yumurtlama döneminin ardından yumurtalarından çıkan yavruları denizle buluşuyor.

Bölgede faaliyet gösteren Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri, kaplumbağa yavrularının hayata tutunması için çalışma yapıyor.

Yuva kafeslerini ve yavru çıkışlarını izlemek üzere alan çalışması yapan ekipler, sahildeki bir yuvadan yavru çıktığını tespit etti.

Ekipler, yuvadaki son yavru denizle buluşana kadar bekleyip gerekli kontrolleri gerçekleştirdi.

DEKAMER arazi sorumlusu Birol Çakıroğlu, gazetecilere, sezonun ilk yavru çıkışına şahit olduklarını, çok güzel ve heyecanlı bir gün yaşadıklarını söyledi.

Muğla'da DEKAMER olarak sorumlu oldukları Dalyan, Sarıgerme ve Fethiye'ye kadar uzanan kumsallarda ilk yavru çıkışının yaşandığını belirten Çakıroğlu, yavru çıkışlarının bu sezon ekimin ortalarına kadar süreceğini anlattı.

Çakıroğlu, bu durumun hava sıcaklıklarındaki artışının yeni başlamasından kaynaklandığını vurguladı.

Hava ve kum sıcaklıklarının kaplumbağaların cinsiyetlerinde önemli bir etken olduğunu dile getiren Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"Kaplumbağalar doğduklarında cinsiyetleri belli olmuyor. Tamamen kumun ve havanın sıcaklığına göre cinsiyetleri oluşuyor. 26 derecenin altındaki sıcaklıklarda erkek bireyler, üstündeki sıcaklıklarda ise dişi bireyler meydana geliyor. Bu sezon erkek birey sayısı biraz daha yüksek olacak gibi gözüküyor. Bu önemli çünkü, küresel ısınma sebebiyle kumsal sıcaklıkları, kum sıcaklıkları epey yükselmiş durumda. Dişi bireylerin yüksek, erkek bireylerin de düşük olarak çıkması söz konusu. Dolayısıyla bu sezon belki bunu biraz daha bertaraf etmiş olacağız diye düşünüyorum."

Çakıroğlu, yavru çıkışlarının sorunsuz olması için bölgede tatil yapanların ve tesislerin de ışıksız, sessiz bir ortam sağlaması gerektiğine dikkati çekti.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız