İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2504 %0.01
55,3043 %0.20
6.503,63 %0.01
83.362,47 %-2.57
Muhalif. Saraybosna Filarmoni Orkestrasının ”100. Yılların Buluşması” konseri CRR’de yapıldı

Saraybosna Filarmoni Orkestrasının ”100. Yılların Buluşması” konseri CRR’de yapıldı

Saraybosna Filarmoni Orkestrasının ”100. Yılların Buluşması” konseri CRR’de yapıldı
Okunma Süresi: 2 dk

İSTANBUL (AA) Saraybosna Filarmoni Orkestrası, 5. Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında "100. Yılların Buluşması" konserinde müzikseverlerle bir araya geldi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) düzenlenen konserde Boşnak besteciler Dino Residbegovic, Avdo Smailovic'in eserlerinin yanı sıra Nikolai RimskyKorsakov'dan "Şehrazat" ve Cemal Reşit Rey'in besteleri seslendirildi.

Kendi kuşağının önde gelen şeflerinden Mihnea Ignat yönetimindeki 78 müzisyenin yer aldığı konserde, Saraybosna Filarmoni Orkestrası hem kendisinin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutladı.

"100. Yılların Buluşması" konserinden önce AA muhabirine açıklama yapan şef Ignat, dünyada 100. yılını kutlayan sayılı filarmoni orkestrası olduğunu belirterek, "Böyle bir orkestrasının üyesi olmak benim için büyük bir gurur." dedi.

Ignat, 2013 yılında orkestraya dahil olduğunu ifade ederek, burada çok ciddi yol katettiklerini fakat daha önünde yapacağı çok büyük projeleri olduğunu söyledi.

Orkestranın 2025 yılına özel ciddi hedefleri olduğuna işaret eden şef, "Saraybosna Filarmoni Orkestrasını dünya çapında bilinen başlıca orkestralardan biri haline getirmek istiyoruz. Bu hedefin bir parçası olmaktan çok mutluyum. İstanbul'da konser vermekten de çok mutluyum. Bosnalı bestecilerin eserlerini seslendireceğiz, özellikle Avdo Smailovic'in ulusal bir figür olarak Türk müzikseverleri etkileyeceğini umuyorum." ifadesini kullandı.

24 Ekim 1923'te adını aldığı Saraybosna'da kurulan filarmoni orkestrası, 2. Dünya Savaşı'nda faaliyetlerine ara vermişti.

Dünyanın yakın dönem tarihine kara leke olarak yazılan Saraybosna ablukası sırasında müziği ile mesajlarını dünyaya ileten Saraybosna Filarmoni Orkestrası, üyelerini kaybetmesine rağmen o dönemde şef Zubin Mehta, U2 solisti Bono, tenor Luciana Pavarotti ve Iron Maden grubunun solisti Bruce Dickinson ile verdiği konserlerle Bosnalı sivillerin sesi olmuştu.

5. Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında Metrohan, Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Pera Müzesi'nde gerçekleştirilen etkinlikler, 19 Kasım'a kadar İstanbullu sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.




​



Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız