İstanbul
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2173 %0.03
55,2071 %0.13
6.505,48 %0.04
82.666,01 %-1.25
Muhalif. Radyonüklid tedavinin atası Dr. Saul Hertz, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde anıldı

Radyonüklid tedavinin atası Dr. Saul Hertz, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde anıldı

Radyonüklid tedavinin atası Dr. Saul Hertz, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde anıldı
Okunma Süresi: 2 dk

İSTANBUL (AA) Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği ve Türkiye Nükleer Tıp Derneği tarafından, Türkiye'de nükleer tıbbın 50. yılı kapsamında düzenlenen toplantıda radyonüklid tedavinin atası Dr. Saul Hertz anıldı.

Hastanenin Nükleer Tıp Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Burcu Esen Akkaş, açılış konuşmasında, Dr. Hertz'in meslek hayatındaki çalışmaları hakkında bilgi vererek, kızı Barbara Hertz'e katılımı dolayısıyla teşekkür etti.

Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Fani Bozkurt, bu yılın kendileri için özel olduğunu, Cumhuriyet'in 100. yılını coşkulu bir şekilde kutladıklarını söyledi.

Nükleer tıp branşının Sağlık Bakanlığı tarafından bağımsız bir uzmanlık alanı olarak kabulünün de 50. yılının kutlandığını belirten Bozkurt, "Böylesine önemli bir zamanda Dr. Saul Hertz'in aile mirasını taşıyan ve özel çalışmalarını bütün dünyaya aktaran kızı Barbara Hertz ile beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bize bu imkanı sunan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Barbara Hertz ise yaptığı sunumda babasının çalışmalarını anlattı.

Ardından programa katılanlar, Dr. Hertz'in çalışmalarının yer aldığı kronolojik sergiyi ziyaret etti.

Radyonüklid tedavi

20 Nisan 1905 yılında ABD’nin Cleveland şehrinde dünyaya gelen Hertz, radyoaktif maddelerle kanser tedavisinin yapılabileceğini düşünerek radyoaktif iyodu, tiroit hastalarının tedavisinde ilk defa uygulayan bilim insanı olarak tarihe geçti.

Dr. Hertz'in 1941 yılında radyoaktif iyodu, Graves (tiroit bezleri ile bağlantılı hipertiroide yol açan bir hastalık) hastalarının, 1942 yılında ise tiroit kanserinin tedavi edilmesinde kullanması, hastalığın tedavisinde çığır açtı. Hertz'in bulduğu yöntem sayesinde hastalar ameliyat olmadan tedavi imkanına kavuştu.

Çalışmalarıyla radyoaktif iyodun üretilmesinin yolunu açan Dr. Hertz, radyonüklid tedavinin atası olarak anılıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız