İstanbul
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3979 %0.03
55,6494 %-0.18
6.644,78 %1.51
82.987,48 %0.41
Muhalif. Mardin’de Pleistosen ve Erken Holosen döneme ilişkin arkeolojik yüzey araştırması başlatıldı

Mardin’de Pleistosen ve Erken Holosen döneme ilişkin arkeolojik yüzey araştırması başlatıldı

Mardin’de Pleistosen ve Erken Holosen döneme ilişkin arkeolojik yüzey araştırması başlatıldı
Okunma Süresi: 2 dk

MARDİN (AA) Mardin Artuklu Üniversitesince (MAÜ) kentin 4 ilçesinde Pleistosen ve Erken Holosen döneme ilişkin arkeolojik yüzey araştırması yapılıyor.

MAÜ'den yapılan açıklamaya göre, MAÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş, Arkeoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi Bahattin İpek ve Antropoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi Çağdaş Erdem tarafından bir ekip oluşturuldu.

Ekip; Artuklu, Kızıltepe, Yeşilli ve Nusaybin ilçelerinde Pleistosen ve Erken Holosen döneme yönelik arkeolojik yüzey araştırması gerçekleştiriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Kodaş, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Kuzey Mezopotamya'nın en önemli parçası olduğunu ve bu bölgenin Yakın Doğu Neolitikleşme süreci üzerine yapılan çalışmalar için de ayrı bir önem teşkil ettiğini belirtti.

Genel olarak kireç taşı olan bölgede çok sayıda da mağara tespit edildiğini, söz konusu mağaralarda Paleolitik Çağ'a tarihlenen çok sayıda buluntu tespit edildiğini ifade eden Kodaş, şunları kaydetti:

"Bu veriler bölgede insan yaşamının yüz binlerce yıl eskiye gittiğine işaret etmektedir. Tarih Öncesi Dönem olarak isimlendirilen bu döneme ait yerleşimlere bakıldığında Mardin'de yer yer 1200 metre yükseklikte olan dağ sıraları ile ortalama 500 metre yükseklikte olan ova arasında kalan ve ortalama 500700 metre arasında olan dağ eteklerindeki tepeler üzerinde daha yoğun bir yerleşim olduğu görülmektedir. Bazı alanlarda aralarında 300400 metre gibi kısa mesafeler bulunan ve Neolitik Çağ’a tarihlenen çok sayıda yerleşim tespit edilmiştir. 'Kün Aftare', 'Dokane' veya 'Şika Rıka' gibi bazı mevkilerde tespit edilen yerleşim yerleri, Neolitik Çağ’ın erken evrelerinde ve büyük ihtimalle EpiPaleolitik Dönem'den itibaren çok sık yer değiştiren, belki göreceli olarak bazıları yarı göçebe olan, bir yerleşik yaşama geçiş sürecinin de yaşanmış olacağını düşündürüyor."




Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız