İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5565 %0.10
55,7692 %0.12
6.633,21 %-0.03
81.495,43 %-0.64
Muhalif. Kosovalı Sırp kadınlar, Kuzey Mitrovitsa şehrinde gösteri düzenledi

Kosovalı Sırp kadınlar, Kuzey Mitrovitsa şehrinde gösteri düzenledi

Kosovalı Sırp kadınlar, Kuzey Mitrovitsa şehrinde gösteri düzenledi
Okunma Süresi: 3 dk

MİTROVİTSA (AA) Kosova'da yaşayan binlerce Sırp kadın, "barış mesajı iletmek" amacıyla Kuzey Mitrovitsa şehrinde gösteri düzenledi.

Kosovalı Sırp kadınlar, Kuzey Mitrovitsa'daki ana yoldan, Mitrovitsa'yı güney ve kuzey bölümlerine ayıran İbre Nehri üzerinde bulunan köprüye kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Göstericiler, "Gettodan kurtulmak için birleşen kadınlar", "Kurgu değil, barış istiyorum", "Kurti, sana çocuk vermiyorum" yazılı pankartlar taşıdı.

Eski Kuzey Mitrovitsa Belediyesi Meclisi Üyesi Gordana Savic, buradaki konuşmasında, Kosova'nın kuzeyindeki kadınların, artık Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin "terörüne maruz kalmayacaklarını" ifade etmek için toplandıklarını savundu.

Savic, "(Birleşmiş Milletler) 1244 sayılı kararına göre, burada bulunan tüm uluslararası kurumlara, KFOR'a, EULEX'e, QUINT ülkeleri büyükelçilerine, yardım etmeleri, bir şeyler yapmaları, en azından bugün buradaki her şeyi duymaları çağrısında bulunuyorum. Bizim çocuklarımız, onların çocuklarından farklı değil ve onlar bizim sesimizi duymalı." dedi.

Zveçan sakini 11 çocuk annesi Ana Vukovic de Kosovalı Sırpların, Sırbistan devletine güvendiklerini ifade ederek, uluslararası topluma "Kurti'nin kaos yaratmasını engellemesi" çağrısında bulundu.

Kosovalı Sırp yetkililerin Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yaptıkları toplantı sonrasında Sırp Listesi tarafından düzenlenen basın toplantısında, bu yönde protestoların düzenleneceği açıklanmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 21 Kasım'da Brüksel'de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile ayrı ayrı ve üçlü görüşmelerde bir araya gelmiş ancak bu görüşmelerde herhangi bir sonuç alınamamıştı.

KosovaSırbistan gerginliği

Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi" ve "Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı.

Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı almıştı.

Kosova tarafı, son olarak "yasa dışı" olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023'e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını, ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini bildirmişti.

Araç sahiplerine yapılan uyarı tedbiri 1 Kasım'dan itibaren uygulanmaya başlanırken, Kosova tarafı 22 Kasım itibarıyla araç sahiplerine para cezası uygulanacağını duyurmuştu. 21 Ocak21 Nisan 2023 tarihlerinde, 3 ay boyunca sadece test plakalarıyla dolaşımın mümkün olacağı ifade edilmişti.

Öte yandan Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB'nin arabuluculuğunda 2011'de başlatılan BelgradPriştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız