İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3488 %0.18
55,3802 %-0.03
6.620,08 %1.13
82.082,01 %-1.08
Muhalif. KırgızistanKazakistan 11. KEK toplantısı

KırgızistanKazakistan 11. KEK toplantısı

Etkinlikte, ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi, sanayi ve tarımda ortak projelerin uygulanması, transit ve ulaşım potansiyelinin geliştirilmesi ve turizm ve kültür alanlarında ortak girişim konuları masaya yatırıldı

KırgızistanKazakistan 11. KEK toplantısı
Okunma Süresi: 2 dk

BİŞKEK (AA) Kırgızistan ile Kazakistan arasındaki dış ticaret hacminin 2023 yılının ocaktemmuz döneminde 759 milyon dolar olduğu bildirildi.

KırgızistanKazakistan Karma Ekonomik Konseyi (KEK) 11. Toplantısı, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov ile Kazakistan Başbakanı Alihan Smailov'un eş başkanlığında Kazakistan'ın güneyindeki Taraz şehrinde yapıldı.

Taraflar, ticaret ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi, su kullanımı ve enerji alanında etkileşim, sanayi ve tarımda ortak projelerin uygulanması, transit ve ulaşım potansiyelinin geliştirilmesi, turizm ve kültür alanlarında ortak girişim gibi konuları masaya yatırdı.

Caparov, yaptığı konuşmada, "Kırgızistan ile Kazakistan arasındaki dış ticaret hacmi 2023 yılının ocaktemmuz döneminde yüzde 13,1 artarak 759 milyon dolar oldu. 2022 yılı sonunda ticaret hacmi 1 milyar 200 milyon doları buldu." dedi.

İki ülke arasındaki gümrük kapılarındaki tır yoğunluğuna işaret eden Caparov, gümrük kapılarında mantıksız kontrollerin ve gecikmelerin önlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Smailov da cumhurbaşkanlarının ülkeler arasındaki ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarma görevini üstlendiklerini hatırlatarak, ikili ticaretin artmasına katkıda bulunacak Endüstriyel Ticaret ve Lojistik Komplekslerin sınır bölgelerinde oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Toplantı sonunda, iki ülke arasındaki ticaret, yatırım, tarım, ulaştırma, su ve enerji, kültür, turizm ve spor alanlarındaki iş birliğinin yanı sıra bölgelerarası iş birliği konularını içeren KEK Protokolü imzalandı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız