İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3979 %0.03
55,6494 %-0.18
6.644,78 %1.51
83.082,01 %0.32
Muhalif. CHP Grup Başkanvekili Köksal, gündemi değerlendirdi:

CHP Grup Başkanvekili Köksal, gündemi değerlendirdi:

”Ekonomiyi düzeltmek için önce yargı bağımsızlığını sağlayacaksın, adaleti getireceksin, liyakati tesis edeceksin, demokrasiyi içselleştireceksin. Bunlar olmadan ekonomi asla düzelmez”

CHP Grup Başkanvekili Köksal, gündemi değerlendirdi:
Okunma Süresi: 3 dk

TBMM (AA) CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, ekonomiyi düzeltmek için önce yargı bağımsızlığı ve adaletin sağlanması, liyakatin tesis edilmesi ve demokrasinin içselleştirilmesi gerektiğini belirterek, bunlar olmadan ekonominin düzelmeyeceğini savundu.

Köksal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

Seçim öncesinde "ülkenin ekonomisi uçuruma gidiyor, sakın seçim ekonomisi uygulamayın" uyarısında bulunduklarını ifade eden Köksal, kamu kaynaklarının AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim harcamaları için kullanıldığının tek tek ortaya çıktığını iddia etti.

Milletin ödediği vergilerin seçimlerde "bol kepçeden" dağıtıldığını ileri süren Köksal, İletişim Başkanlığı bütçesinin yüzde 72'sinin yılın ilk 5 ayında tüketildiğini söyledi. Köksal, başkanlığın 1428 Mayıs seçim sürecinde 521,4 milyon liralık bir harcama yaparak rekora imza attığını, ilk 4 ayda ise 44 milyon 331 bin lira harcadığını kaydetti.

Köksal, Diyanet İşleri Başkanlığının da OcakMayıs 2023 döneminde 16 milyar 448 milyon 600 bin lira harcama yaptığını belirtti.

Mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine göre örtülü ödenekten mayıs ayında 164,5 milyon lira, yılın ilk 5 ayında 1 milyar 373 milyon 858 bin lira harcandığını anlatan Köksal, "Bu para milletin parası, bu para tüyü bitmemiş yetimin parası. Cumhurbaşkanlığı her gün örtülü ödenekten milletin 9 milyon lirasını harcıyor. Bu bütçe açığı nasıl kapatılacak? Göreceksiniz, yöntem belli, borçlanma, vergi artışı, yeni vergiler veya para basma." dedi.

Köksal, bedava kullandırılan doğal gazın bedelinin de en kısa zamanda milletin sırtına yükleneceğini öne sürdü.

Köksal, iktidarın en düşük memur maaşını 22 bin lira olarak vadettiğini anımsatarak, "22 bin lira verilse bile bu alım gücü yükselecek mi? Yaşam standardı iyileşecek mi? Hiç de kolay görünmüyor maalesef. Çünkü artan kira, gıda, akaryakıt fiyatları ve diğer kalemler maalesef buna izin vermiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kamunun ödediği faizle 85 milyonun borç batağına sürüklendiğini ve uluslararası tefecilere çalışır hale geldiğini iddia eden Köksal, şöyle devam etti:

"Biz 1,5 yıldır elin parasını korumaya çalışmak yerine kendi paramızı korumak için uğraşsaydık bugün başka bir noktada olacaktık. Merkez Bankası, politika faizi yüzde 19 iken faize ve kura karışmamış olsaydı bugün ne enflasyon ne de kur bu seviyede olmayacaktı. Merkez Bankası faizini yüzde 8,5'lara düşürmelerine rağmen mevduat faizi yüzde 35'lere, kredi faizi ise yüzde 4550'lere çıktı. İhracat arttı artmasına ama ithalat çok daha fazla arttı ve cari açığımız yükseldi. Özetle AKP, bu ekonomi modelinde de başarılı olamadı ve yine bir çuval inciri berbat etmiş oldu. Şimdi bakan değiştirmekle, Merkez Bankasının tepesindekini değiştirmekle bir çıkış yolu aramaya çalışıyor. İstediği kadar kişisel değişiklikler yapsın sonu aynı. Ekonomiyi düzeltmek için önce yargı bağımsızlığını sağlayacaksın, adaleti getireceksin, liyakati tesis edeceksin, demokrasiyi içselleştireceksin. Bunlar olmadan ekonomi asla düzelmez."

Eğitimde de sorunların artarak devam ettiğini savunan Köksal, AK Parti'nin vakıf ve derneklerin kaçak eğitim merkezleri açmasını kolaylaştırmak için çalıştığını ileri sürdü. Köksal, "Ülke genelinde binlerce sübyan okulu, medrese, kurs, kaçak yaz okulları gibi oluşumlar bulunuyor ve bunların hiçbirisi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmiyor." dedi.​​​

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız