İstanbul
Kapalı
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2174 %0.03
55,2736 %0.25
6.513,74 %0.17
81.221,37 %-2.49
Muhalif. Boşnak lider Aliya İzetbegoviç’in vefatının 20’inci yılı kapsamında sergi açıldı

Boşnak lider Aliya İzetbegoviç’in vefatının 20’inci yılı kapsamında sergi açıldı

Boşnak lider Aliya İzetbegoviç’in vefatının 20’inci yılı kapsamında sergi açıldı
Okunma Süresi: 2 dk

SARAYBOSNA (AA) Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in vefatının 20'inci yılı vesilesiyle başkent Saraybosna'da, "Hatıralar" isimli serginin açılışı yapıldı.

Aliya İzetbegoviç'in aile yaşamı, kaleme aldığı mektuplar ve hayatına dair bazı önemli belgelere yer verilen tarihi Vijecnica Kütüphanesi'nde düzenlenen sergiye, Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı ve Aliya İzetbegoviç'in oğlu Bakir İzetbegoviç de katıldı.

Saraybosna Belediye Başkan Yardımcısı Samir Avdic, Aliya İzetbegoviç'in, Bosna Hersek'te 19921995'te yaşanan savaşta ülkesini terk etmeyen bir lider olduğunu anımsatarak, her zaman adalet, eşitlik ve gelişim için mücadele verdiğini söyledi.

Aliya İzetbegoviç Müzesi Müdürü ve merhum Cumhurbaşkanı'nın torunu Nadja Berberovic Dizdarevic de dedesinin dünya genelinde saygı gören bir lider olduğunu ifade ederek, kaleme aldığı eserlerinin de sayısız dile tercüme edildiğini kaydetti.

Sergi, 21 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

19 Ekim 2003'te vefat etti

Bosna Hersek'in Bosanski Samac şehrinde 8 Ağustos 1925'te doğan Aliya İzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ideolojiye ardından da komünist rejim ve uygulamalarına karşı çıktı.

"Genç Müslümanlar" isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan teşkilatın kurucuları arasında yer alan İzetbegoviç, halkı için verdiği mücadele sırasında 1946 ve 1983'te iki kez tutuklandı.

Bugün de ülkedeki en güçlü Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisini (SDA) 1990'da kuran İzetbegoviç, Bosna'da 19921995'teki savaşta halkına önderlik etti.

Savaşı bitiren Dayton Barış Antlaşması'nı 1995'te imzalayan Boşnak lider, bu anlaşmayla halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet bıraktı.

Sağlık sorunları nedeniyle 2000'de Devlet Başkanlığı Konseyindeki görevinden ayrılan İzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te Saraybosna'da vefat etti.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız