İstanbul
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3979 %0.03
55,6494 %-0.18
6.644,78 %1.51
83.034,00 %0.62
Muhalif. Anne babasından yadigar eşyaları köyünde yaptırdığı evde sergiliyor

Anne babasından yadigar eşyaları köyünde yaptırdığı evde sergiliyor

İstanbul’da yaşayan Elazığlı iş insanı Hadi Turan: ”Amacım anne ve babamın bizi ne yokluklarla büyüttüğünü, ne şartlarda hayatta kalma mücadelesi verdiğini hatırlamak”

Anne babasından yadigar eşyaları köyünde yaptırdığı evde sergiliyor
Okunma Süresi: 2 dk

ELAZIĞ (AA) PİRHASAN DOĞAN Elazığlı iş insanı Hadi Turan, Keban ilçesinin Göldere köyünde yaptırdığı evin bir katında anne ve babasından kalan eşyaları sergiliyor.

İstanbul'da yaşayan 49 yaşındaki iş insanı Turan, fırsat buldukça memleketi Elazığ'a gelerek Göldere köyündeki evinde zaman geçiriyor.

Burada çocukluğunu ve geçmişteki yaşantısını yad eden Turan, anne ve babasına duyduğu özlemi gidermek için onlardan kalan eski mutfak eşyaları ve tarım aletlerini bu evde sergilemeye karar verdi.

Turan, 25 yıl boyunca yakın akrabalarından toplayarak biriktirdiği, geçmişte kullanılan bakraç, sini, bakır tabak, tırpan ve orak gibi mutfak eşyaları ile tarım aletlerini iki katlı evin birinci katında sergilemeye başladı.

Köye her geldiğinde eşyaları inceleyerek geçmişe yolculuk yapan Turan, eşyaları zaman zaman köylülerin de ziyaretine açıyor.

"Geçmişimizi unutmamak adına bu eşyaları sahipleniyoruz"

Turan, AA muhabirine, aile yadigarı eşyaları atmaya kıyamadığını, anne ve babasından kalan bir hatıra olarak biriktirmeye başladığını söyledi.

"Amacım anne ve babamın bizi ne yokluklarla büyüttüğünü, ne şartlarda hayatta kalma mücadelesi verdiğini hatırlamak." diyen Turan, evin duvarlarını bu eski ve anısı olan eşyalarla süslediğini belirtti.

Turan, her sene köyünü ziyaret ettiğinde bu eşyaları görerek geçmişini anımsamak istediğini dile getirdi.

Çocukların ve gençlerin eski eşyaları tanıması, teknolojik ürünlerle eskiyi mukayese etmesi açısından bu eşyaların önemli olduğuna işaret eden Turan, "Geçmişimizi unutmamak adına bu eşyaları sahipleniyoruz. İnşallah bizden sonraki nesillere de hepsini bırakacağız." ifadelerini kullandı.

Geçmişte ekin ekerken, çift sürerken, yemek yaparken şimdiki gibi gelişmiş eşyaların bulunmadığını anlatan Turan, önemli olanın geçmişi unutmadan ondan bir ders çıkarabilmek olduğunu aktardı.

Turan, "Çocuklarımıza mal, mülk, para değil; güzel ahlak, kültürünü yaşatabilmeyi, geldiği yeri unutmamayı miras bırakmalıyız." dedi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız