İstanbul
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2206 %0.03
55,2486 %0.21
6.530,87 %0.43
82.496,01 %-1.07
Muhalif. Ankara’da ”11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi” yapıldı

Ankara’da ”11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi” yapıldı

Kongrede, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ampute kalan kişilere uygulanan cerrahi yöntemler, rehabilitasyon ve psikososyal destek süreçleri ele alındı

Ankara’da ”11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi” yapıldı
Okunma Süresi: 2 dk

ANKARA (AA) Türkiye ProtezOrtez Bilim Derneğince düzenlenen 11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi'nde, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ampute kalan kişilere uygulanan cerrahi yöntemler, rehabilitasyon ve psikososyal destek süreçleri tartışıldı.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrede farklı ülkelerden konuşmacı ve katılımcılar da yer aldı.

28 oturumun gerçekleştirildiği, 3 gün süren, Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında şekillendirilen kongrede, protez, ortez ve rehabilitasyonu alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verildi.

Deprem sonrası amputasyon

Kongrede, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından amputasyon deneyimlerinin cerrahisi, rehabilitasyonu ve psikososyal yönleri de konuşuldu.

Türkiye ProtezOrtez Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaklaşık 1000 kişinin ampute kaldığını söyledi.

Bu kişilere protezlerin ücretsiz hazırlandığını ve ulaştırıldığını anlatan Erbahçeci, "Bazen kişide sadece amputasyon olmadığı için süre uzayabiliyor. Mesela bir böbrek yetmezliği veya bazı bölgelerde çok komplike yaraların olması nedeniyle tedavi süreci uzayabiliyor." bilgisini paylaştı.

Ampute kalan depremzedelerin bütüncül anlayışla tedavi edildiğini belirten Erbahçeci, Türkiye'de mikro işlemcili protezlerin kullanıldığını ifade etti.

Erbahçeçi, yapay zeka çalışmalarının protezler için de yoğun şekilde devam ettiğine değinerek bir sonraki kongrenin 2026 yılında düzenleneceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız