İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2089 %0.05
55,1310 %-0.54
6.499,18 %-1.28
83.397,98 %-2.61
Muhalif. Ağaç parçaları ve çakıl taşlarla Anadolu hayatını anlatan ürünler tasarlıyor

Ağaç parçaları ve çakıl taşlarla Anadolu hayatını anlatan ürünler tasarlıyor

Kayseri’de işinden arta kalan zamanlarda atık ağaç parçaları ve çakıl taşlarıyla çeşitli malzemeler yapan Yakup Efe: ”Yaşamış olduğum hayatı, Anadolu insanının bir gününü veya ömrünün nasıl geçtiğini yansıtan figürler yapıyorum”

Ağaç parçaları ve çakıl taşlarla Anadolu hayatını anlatan ürünler tasarlıyor
Okunma Süresi: 2 dk

KAYSERİ (AA) MUHAMMED KISIR Kayseri'de yaşayan kamu görevlisi Yakup Efe, bir odasını atölyeye çevirdiği evinde, doğadan topladığı atık malzemelerle Anadolu insanın hayatını anlatan maket ve malzemeler yapıyor.

Yakup Efe (44), AA muhabirine, çocukken maddi imkansızlardan dolayı oyuncaklarını kendi el becerisiyle yaptığını belirterek, 7 yıl önce de kendisinde böyle bir hobinin oluştuğunu söyledi.

Doğa gezilerinde ağaç dalları ve su kenarlarından çakıl taşı topladığını anlatan Efe, ilk olarak işinden arta kalan vakitlerde evinin bir odasında masa saati, tespih dolabı, aynalık ve sehpalar yaptığını dile getirdi.

Çakıl taşlarıyla köy yaşamını anlatan evler yapmaya başladığını belirten Efe, şöyle konuştu:

"Dere kenarında otururken çakıl taşları gözüme çarptı. 'Bunlardan neler yapabilirim?' dedim. Aklıma duvar saati geldi. Küçük çakıl taşlarından duvar saati yapmaya başladım. Ondan sonra masa saatleri yaptım. Minyatür olarak saçtan soba, ahşaptan halı tezgahı yapmaya başladım. Köy hayatını gözünüzde canlandırdığınız da evimizde olan şeylerin minyatürünü yapmaya çalıştım. Şu an apartmanda oturuyoruz ve teknolojik imkanlarım da sınırlı."

Efe, geç saatlere kadar bir eser ortaya çıkarmak için çalıştığını, işi bitirmeden gözüne uyku girmediğini ifade etti.

"Yayladaki evimizi hayal ettim"

Son olarak çakıl taşlarından Anadolu hayatını yansıtan maket ev yaptığını belirten Efe, şunları kaydetti:

"Dedem hayvancılıkla uğraşırdı ve yayladaki evimiz de taştandı. Oradan bir anımsama geldi. Yayladaki evimizi hayal ettim. Birebir burayı yapmaya çalıştım. Çok güzel ve doğal oldu. Yaşamış olduğum hayatı, Anadolu insanın bir gününü veya ömrünün nasıl geçtiğini yansıtan figürler yapıyorum. Oturma odasında sergilediğim köy yaşamını anlatan minyatür, misafirlerden de olumlu tepkiler alıyor. Eşim de beni motive ediyor ve ürünleri yaparken destek oluyor."

Her insanın bir hobisinin olması gerektiğini dile getiren Efe, bu tür uğraşların hayatlarına da olumlu yansıdığını söyledi.

Efe, ilerleyen zamanlarda sergi açarak, eserlerini vatandaşların beğenisine sunmak istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız