İstanbul
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3955 %0.03
55,1401 %-0.36
6.512,75 %-1.42
81.784,06 %-1.73
Muhalif. AB temiz teknoloji üretimini artırmak istiyor

AB temiz teknoloji üretimini artırmak istiyor

AB temiz teknoloji üretimini artırmak istiyor
Okunma Süresi: 2 dk

BRÜKSEL (AA) Avrupa Birliği (AB), 2030'a kadar Birliğin temiz teknoloji ürünü ihtiyacının yüzde 40'ının Avrupa'da üretilmesini hedefliyor.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Brüksel'de Net Sıfır Sanayi Yasası ve Avrupa Hidrojen Bankası yol haritası hakkında basın toplantısı düzenledi.

Timmermans, net sıfır teknolojiler ve yenilenebilir enerjinin, Avrupa'nın iklim dostu kıta olma hedefini yakalamasında kritik önemi bulunduğunu söyledi.

Temiz teknolojilerin gelişen bir pazar olduğuna işaret eden Timmermans, Avrupa'nın bu alanda rekabet avantajını geliştirmesi gerektiğini anlattı.

Timmermans, iklim hedeflerine ulaşılması için sanayideki dönüşümün bütün imkanlarının kullanılması, batarya, güneş paneli, ısı pompası ve rüzgar türbini gibi temiz teknoloji üretimine yatırımların artırılması gerektiğini belirtti.

Net Sıfır Sanayi Yasası'nın, AB'de net sıfır teknoloji üretimini daha rekabetçi bir duruma getireceğine işaret eden Timmermans, yasayla AB'nin 2030'a kadar ihtiyaç duyduğu temiz teknoloji ürünlerinin en az yüzde 40'ının Avrupa'da üretileceğini vurguladı.

Timmermans, yasanın yüzde 40'lık hedefin yakalanması için temiz teknoloji üretimini canlandırmaya yönelik uygun düzenleyici koşulları ortaya çıkaracağına dikkati çekti.

Hidrojen bankası hazırlığı

Hidrojen bankası konusunda Timmermans, AB'nin hidrojen yatırımları konusunda lider konumda olduğunu, bu durumun korunması için yatırım boşluğunun giderilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Timmermans, "Hidrojen bankasının yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 2 ayağı olacak. AB'de üretilen yenilenebilir hidrojen için yenilenebilir hidrojen üretme maliyeti ile piyasanın ödemeye razı olduğu fiyat arasındaki farkı banka karşılayacak." diye konuştu.

Bu primin rekabetçi bir ihale süreci sonucunda belirleneceğini anlatan Timmermans, 800 milyon avroluk ilk işlemin sonbaharda gerçekleştirileceğini, banka faaliyetlerinin detaylarının ileride netlik kazanacağını ifade etti.

Söz konusu yasa teklifinin bu aşamadan sonra AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.


Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız