İstanbul
Parçalı az bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2213 %0.03
55,3561 %0.40
6.537,07 %0.53
80.807,00 %-2.73
Muhalif. 2023 MAKTEK Konya Fuarı başladı

2023 MAKTEK Konya Fuarı başladı

2023 MAKTEK Konya Fuarı başladı
Okunma Süresi: 2 dk

KONYA (AA) Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğiyle düzenlenen, 300’den fazla katılımcı firmanın yer aldığı 2023 MAKTEK Konya Fuarı başladı.

Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret OdasıTüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış töreninde, üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan tüm sektörler için önemli bir fuarın gerçekleştirildiğini söyledi.

Konya sanayisinin nüvesini makine sektörünün oluşturduğuna dikkati çeken Kütükcü, şöyle konuştu:

"Metal işleme makinelerinden hidrolikpres ve takım tezgahlarına, tarım makinelerinden araç üstü ekipmana, motor yenileme makinelerinden gıda makinelerine değin çok geniş bir sektörel yelpazeye sahibiz. Makine ve aksamları sektörümüz, 2014 yılının Ocak ayından bu yana, yani tam 115 aydır Konya ihracatında lider durumda. Geçtiğimiz yıl 3,2 milyar dolar ihracat yapan şehrimizin toplam ihracatının yüzde 24'ünü, yani yaklaşık 789 milyon dolarını makinecilerimiz tek başlarına gerçekleştirdiler. Bu yılın ilk 9 ayında da 623 milyon doları geçmiş durumdayız. Konyalı makinecilerimiz, geçtiğimiz yıl ülkemizdeki 54 ilin tamamından daha fazla ihracat yaptı. İstanbul, Ankara ve Bursa'nın ardından Türkiye'nin 4. büyük makine ihracatçısıyız. 2 bin 100'e yakın makine ihracatçımız ile 182 ülkeye ihracat yapıyoruz."

30 binden fazla ziyaretçi bekleniyor

Kütükcü, 30 binden fazla ziyaretçinin beklendiği fuardan doğacak yeni iş birlikleri ile sektörün büyümeye devam edeceğine inandığını belirtti.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de Türkiye ihracatından yüzde 3 pay almayı hedeflediklerini bildirdi.

Bu hedefe ulaşmada lokomotif sektörün, makine sektörü olacağını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"İhracatımızın yüzde 25'ini karşılayan makine sektörümüzden, 2023 yılında 1 milyar dolar civarında ihracat beklemekteyiz. Konya'mızın makine sektöründe öncü firmaları ile birlikte bu rakamı ilerleyen yıllarda çok daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyoruz. Makine imalat sanayi sektöründe ihtisaslaşan Konya, yerli makine üretimine ve ülkemizin sanayi hamlesine çok büyük katkılar sunmaktadır. Tarım makineleri sektörü ile başlayan yolcuğumuz, yüksek teknolojili makine üretiminde küresel bir merkez olma yolunda devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin makine üretim üssü Konya olmalıdır ve olacaktır."

17 ülkeden 322 firmanın katılımcı olarak yer aldığı fuar, 14 Ekim'de sona erecek.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız