İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5565 %0.10
55,7692 %0.12
6.633,21 %-0.03
81.914,23 %0.58
Muhalif. Müzeye dönüştürülecek Diyarbakır Cezaevinin etrafındaki beton bloklar kaldırılıyor

Müzeye dönüştürülecek Diyarbakır Cezaevinin etrafındaki beton bloklar kaldırılıyor

 Müzeye dönüştürülecek Diyarbakır Cezaevinin etrafındaki beton bloklar kaldırılıyor
Okunma Süresi: 2 dk

DİYARBAKIR (AA) Geçmişte adı işkenceyle anılan Diyarbakır Cezaevinin müze yapılmak üzere mülkiyetinin Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinin ardından çevresindeki beton blokları kaldırma çalışması sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Ekim'de toplu açılış ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği kentte, "Adalet Bakanlığımız, cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi, Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir. Geçmişte nice acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binası artık hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecektir." açıklamasının ardından müze yapılmak üzere mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Diyarbakır Cezaevi'nin çevresindeki beton blokları kaldırma çalışması devam ediyor.

Cezaevinin etrafındaki beton bloklar iş makineleri aracılığıyla kaldırılıyor.

Kentte 1972 yılında yapımına başlanan Diyarbakır Cezaevi 4 Temmuz 1980'de açılmış, 12 Eylül 1980 sonrası askeri yönetime devredilerek "Sıkıyönetim Askeri Cezaevi" olarak kullanılmıştı.

Cezaevinin adı 12 Eylül askeri darbesinden sonra yaşanan işkencelerle anılmış, cezaevi hakkında birçok belgesel çekilmiş ve kitap yazılmıştı. Adalet Bakanlığına 9 Mayıs 1988'de devredilen cezaevinin, bir süre öncesine kadar ceza infaz kurumu olarak kullanılmasına devam edilmişti.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız