İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5352 %0.05
49,6395 %0.02
5.778,77 % 0,45
92.050,74 %-1.076
Ara
Muhalif. YAŞAM Bilim insanlarından 'aşırı işlenmiş gıda' uyarısı: Acil önlem alınmalı

Bilim insanlarından 'aşırı işlenmiş gıda' uyarısı: Acil önlem alınmalı

Bilim insanları, hızla yayılan aşırı işlenmiş gıdaların vücuttaki tüm organ sistemlerine zarar verdiğini ve kronik hastalık riskini artırdığını açıkladı.

Okunma Süresi: 1 dk

Uluslararası bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki tehlikelerini gözler önüne serdi. The Lancet’te yayımlanan üç makalelik seriye göre, bu tür gıdalar taze ve doğal besinlerin yerini hızla alıyor ve vücudun biyolojik olarak sindirmesine uygun değil.

Araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların fazla yemeyi tetiklediği, yetersiz beslenmeye yol açtığı ve katkı maddeleri ile zararlı kimyasallara maruziyeti artırdığı vurgulandı. São Paulo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carlos Monteiro, “Bulgular, bu gıdaları tüketmeye biyolojik olarak uyum sağlayamadığımızı gösteriyor. Aşırı işlenmiş gıdalarla mücadele için acil önlem alınmalı” dedi.

Araştırmada, işlenmiş gıdaların pazarlama stratejilerinin küresel şirketler tarafından yönlendirildiği, tüketim alışkanlıklarının bireysel tercihlerden çok bu şirketlerin etkisiyle şekillendiği belirtildi. North Carolina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barry Popkin ise, aşırı doymuş yağ, şeker ve tuz gibi içeriklerin paketlerin ön yüzünde belirtilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Araştırmacılar, bu bulguların aşırı işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini sınırlamak için politika geliştirilmesinin önemine işaret etti. Uzmanlar, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi ve işlenmiş gıda tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *