Uluslararası bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki tehlikelerini gözler önüne serdi. The Lancet’te yayımlanan üç makalelik seriye göre, bu tür gıdalar taze ve doğal besinlerin yerini hızla alıyor ve vücudun biyolojik olarak sindirmesine uygun değil.
Araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların fazla yemeyi tetiklediği, yetersiz beslenmeye yol açtığı ve katkı maddeleri ile zararlı kimyasallara maruziyeti artırdığı vurgulandı. São Paulo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carlos Monteiro, “Bulgular, bu gıdaları tüketmeye biyolojik olarak uyum sağlayamadığımızı gösteriyor. Aşırı işlenmiş gıdalarla mücadele için acil önlem alınmalı” dedi.
Araştırmada, işlenmiş gıdaların pazarlama stratejilerinin küresel şirketler tarafından yönlendirildiği, tüketim alışkanlıklarının bireysel tercihlerden çok bu şirketlerin etkisiyle şekillendiği belirtildi. North Carolina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barry Popkin ise, aşırı doymuş yağ, şeker ve tuz gibi içeriklerin paketlerin ön yüzünde belirtilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.
Araştırmacılar, bu bulguların aşırı işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini sınırlamak için politika geliştirilmesinin önemine işaret etti. Uzmanlar, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi ve işlenmiş gıda tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurguluyor.