İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5444 %0.06
49,6681 %0.03
5.770,25 % 0,30
91.962,65 %-1.177
Ara
Muhalif. YAŞAM Balıkla yoğurt yenir mi? Uzmanlar yıllardır süren tartışmaya noktayı koydu

Balıkla yoğurt yenir mi? Uzmanlar yıllardır süren tartışmaya noktayı koydu

Yıllardır “balıkla süt ürünleri zehirler” inancıyla tartışılan konuya uzmanlardan açıklama geldi. Gıda mühendislerine göre balık ve yoğurdu birlikte yemenin hiçbir sakıncası yok, asıl tehlike bayat ürünlerde.

Okunma Süresi: 2 dk

Hepimizin en az bir kez duyduğu “balıkla süt ürünleri yenmez” cümlesi, yıllardır tartışma konusu. Kimi “zehirlenirsin” derken, kimi “hiçbir şey olmaz” diye karşı çıkar. Ancak bu inanışın kökeni oldukça eskiye dayanıyor.

Geçmişte soğutucuların bulunmadığı dönemlerde balık ve süt ürünleri hızla bozuluyordu. Bu durum sık yaşanan zehirlenmelerle ilişkilendirilmiş ve “balıkla süt ürünleri yenmez” düşüncesinin doğmasına neden olmuştu.

Bazı kaynaklara göre bu inanış, Hindistan kökenli Ayurveda diyet anlayışına dayanıyor. Ayurveda’da balık gibi “sıcak” kabul edilen gıdalarla, süt ürünleri gibi “soğuk” kabul edilen besinlerin birlikte yenmemesi gerektiği savunuluyor. Benzer şekilde Yahudi inancında da et ve süt ürünlerinin aynı öğünde tüketilmemesi kuralı bulunuyor. Bu kültürel yasakların zamanla “balık ve yoğurt” ikilisine de yansıdığı düşünülüyor.

Uzmanlara göre balık ve yoğurt birlikte yenir mi?

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İsa Tahta, bu inanışın tamamen bir şehir efsanesi olduğunu söylüyor. Tahta’ya göre hem balık hem de yoğurt, besin değeri açısından oldukça zengin gıdalar:
“Balık; A, B ve D vitaminleriyle demir, çinko, iyot ve selenyum bakımından güçlü bir kaynaktır. Yoğurt ise kalsiyum, potasyum ve protein açısından oldukça besleyicidir.”

Uzmanlar, bu iki gıdanın birlikte tüketilmesinde hiçbir sakınca olmadığını vurguluyor. Ancak her iki ürünün de taze olması gerekiyor. Bayat balık ya da uzun süre beklemiş süt ürünleri, histamin oranı yüksek olduğunda bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.

Zehirlenme riski nereden geliyor?

Balıklarda zehirlenmeye yol açan temel etken, “Scombroid” yani histamin zehirlenmesi olarak biliniyor. Bayat balıklarda histamin miktarı artarak ciltte kızarma, kaşıntı ve mide bulantısı gibi belirtilere neden olabiliyor. Fermente süt ürünleri de histamin içerdiği için, bu tür balıklarla birlikte yenildiğinde semptomlar bazı hassas bünyelerde artabiliyor.

İsa Tahta’ya göre, “Sorun balıkla yoğurdu karıştırmakta değil, gıdaların kalitesinde.”
Taze balık ve taze yoğurt birlikte tüketildiğinde zehirlenme riski bulunmuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *