İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,6062 %0.16
51,6027 %0.37
6.943,53 % 3,13
68.149,07 %3.796
Ara
Muhalif. SAĞLIK Kadın sağlığında yeni adım: Rahim ağzı kanseri için adet kanı testi

Kadın sağlığında yeni adım: Rahim ağzı kanseri için adet kanı testi

Çinli araştırmacılar, regl döneminde alınan kan örneğinin rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan smear testine güçlü bir alternatif olabileceğini ortaya koydu.

Okunma Süresi: 2 dk

Rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan ve rahim ağzından hücre örneği alınmasını gerektiren smear testine alternatif olabilecek yeni bir yöntem geliştirildi. Henüz erken aşamada olan araştırma, regl döneminde alınan kan örneğinin de test amacıyla kullanılabileceğini gösterdi.

BBC’nin aktardığına göre, Çin’de yürütülen çalışmada evde uygulanabilen bir test yöntemi incelendi. Bu kapsamda, hijyenik pede takılan pamuklu bir şerit üzerinde biriken adet kanı analiz edildi. The BMJ dergisinde yayımlanan çalışmada, mini pedler aracılığıyla toplanan örneklerin etkinliği klinik ortamda alınan rahim ağzı örnekleriyle karşılaştırıldı.

20-54 yaş aralığında 3 binden fazla kadının katıldığı araştırmada, adet kanı testinin hastalığı tespit etmede mevcut yöntemlere neredeyse eşdeğer başarı gösterdiği, hastalığı olmayanları belirlemede ise yüksek doğruluk sağladığı tespit edildi. Test sonuçları katılımcılara özel olarak geliştirilen bir uygulama üzerinden iletildi.

Araştırmacılar, HPV testi için adet kanı kullanılmasının daha az invaziv ve pratik bir seçenek sunduğunu, kadınların mahremiyetine saygı gösterirken yaşanan fiziksel rahatsızlığı da azalttığını vurguladı.

Öte yandan uzmanlar, yöntemin şu aşamada mevcut tarama programlarının yerini alamayacağını belirtiyor. Bunun nedeni olarak testin yalnızca adet gören kadınlar tarafından uygulanabilmesi ve çalışmada tüm katılımcılara doğrulayıcı biyopsi yapılmamış olması gösteriliyor. Bu durumun testin başarısını olduğundan yüksek göstermiş olabileceği ifade ediliyor.

Mevcut rahim ağzı kanseri taramasında vajinaya spekulum yerleştirilerek rahim ağzından hücre örneği alınıyor. Ağrılı ve rahatsız edici bulunabilen bu yönteme alternatif arayışları ise devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *