İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7031 %0.23
50,1678 %0.06
5.902,25 % 0,77
90.156,72 %0.077
Ara
Muhalif. SAĞLIK Hazımsızlığa karşı uzmanlardan beslenme önerileri: Mide yanmasını önlemenin yolları

Hazımsızlığa karşı uzmanlardan beslenme önerileri: Mide yanmasını önlemenin yolları

Uzmanlara göre hazımsızlık ve mide yanması, hayatımızın bir döneminde çoğumuzun karşılaşacağı sorunlar arasında. İngiltere’deki gastroenteroloji uzmanları, asit reflüsü ve tetikleyici yiyecekler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Okunma Süresi: 2 dk

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Hizmetleri verilerine göre, hayatımızın bir döneminde çoğumuz hazımsızlık ve mide yanmasıyla karşı karşıya kalacak. Mide yanması, genellikle göğüste yanma hissi olarak kendini gösteriyor ve asit reflüsünden kaynaklanıyor.

Royal London Hastanesi gastroenteroloji uzmanı Dr. Philip Woodland, “Asidik mide suları yemek borusuna doğru hareket ettiğinde, göğüs kemiğinin arkasında yanma hissi ortaya çıkar. Mide yanması, asit reflüsünün en yaygın belirtisidir” açıklamasını yapıyor.

Mide yanmasını tetikleyen yiyecekler

Woodland’a göre en yaygın tetikleyiciler arasında:

Büyük öğünler (mide basıncını artırır)

Yağlı yemekler

Alkol (özellikle beyaz şarap)

Kafein ve çikolata

Bazı kişilerde baharatlı yiyecekler yer alıyor.

Royal Berkshire Hastanesi’nden Dr. James Kennedy, gazlı içeceklerin de reflüyü tetikleyebileceğini belirtiyor. Ayrıca, çikolata ve bazı yiyeceklerin yemek borusu ile mide arasındaki kasları gevşeterek mide içeriğinin yukarı akmasına neden olabileceğini ifade ediyor.

Tetikleyici yiyecekleri nasıl belirleyebilirsiniz?

Kennedy, yiyecekleri eliminasyon yöntemiyle tüketmeyi öneriyor: “Her şeyi birden kesmek yerine, tek tek yiyecekleri bırakın ve semptomların nasıl değiştiğini gözlemleyin. Tekrar eklediğinizde belirtiler geri geliyorsa, muhtemelen tetikleyicidir.”

Mide yanmasını önlemenin yolları

Büyük ve yağlı yemeklerden özellikle yatmaya yakın saatlerde kaçının

Akdeniz tipi beslenme (düşük doymuş yağ, bol sebze ve meyve, az alkol) reflüyü azaltabilir

Sağlıklı kilo ve obezite kontrolü mide basıncını düşürerek reflüyü önleyebilir

Woodland ve Kennedy’ye göre, beslenme yoluyla önleme, semptomları tedavi etmeye çalışmaktan daha etkili.

Bazı durumlarda doktora başvurun

55 yaş üstü yeni başlayan reflü semptomları

Önemli kilo kaybı, yutma güçlüğü, mide bulantısı, sık geğirme

Yemek yerken çabuk tokluk hissi

Bu semptomlar daha ciddi bir hastalığın işareti olabilir ve aile hekimine başvurulması gerekir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *