İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,0354 %0
53,7858 %0.13
6.144,14 % 0,27
65.323,97 %2.412
Muhalif. SAĞLIK BM uyardı: Geçen yıl 13,5 milyon çocuk hiçbir rutin aşıya ulaşamadı

BM uyardı: Geçen yıl 13,5 milyon çocuk hiçbir rutin aşıya ulaşamadı

DSÖ ve UNICEF, milyonlarca çocuğun temel aşılara erişemediğini açıkladı. Uzmanlar, küresel hedeflerin gerisinde kalındığı uyarısında bulundu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile UNICEF tarafından yayımlanan son rapor, dünya genelinde milyonlarca çocuğun temel rutin aşılara hâlâ ulaşamadığını ortaya koydu. Rapora göre geçen yıl 13,5 milyon çocuk, çocukluk döneminde uygulanması gereken rutin aşılardan hiçbirini yaptıramadı.

Aşılama oranları hedeflerin gerisinde kaldı

Raporda, aşıya erişemeyen çocuk sayısının bir önceki yıl kaydedilen 14,2 milyondan 13,5 milyona gerilediği belirtildi. Ancak bu seviyenin, Covid-19 salgını öncesindeki dönemin üzerinde kaldığı ve 2030 küresel aşılama hedefleri için gerekli seviyenin yaklaşık 4 milyon üzerinde olduğu vurgulandı.

DSÖ ve UNICEF, mevcut iyileşmenin olumlu olsa da hedeflere ulaşmak için yeterli hızda ilerlemediği uyarısında bulundu.

En fazla etkilenen bölge Sahra Altı Afrika

Verilere göre aşı olamayan çocukların yarısından fazlası Sahra Altı Afrika'da yaşıyor. En yüksek vaka sayısı Nijerya'da görülürken; Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Yemen, Etiyopya ve Angola en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

UNICEF Sağlık ve Küresel Bağışıklama Direktör Yardımcısı Dr. Ephrem Lemango, aşılamadaki düşüş hızının küresel hedeflere ulaşmak için yeterli olmadığını belirterek, tüm çocukların hayat kurtaran aşılara erişebilmesi için daha güçlü adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Çatışmalar ve yardım kesintileri riski büyütüyor

Raporda, savaşlar ve insani krizlerin rutin sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırdığı ifade edildi. Dünyadaki aşısız çocukların yarısından fazlasının çatışma ve kırılganlık yaşayan ülkelerde bulunduğu belirtildi.

Uzmanlar ayrıca uluslararası sağlık yardımlarındaki kesintilerin etkisinin henüz verilere tam olarak yansımadığına dikkat çekerek, bu durumun son yıllarda aşılama alanında elde edilen kazanımları tersine çevirebileceği uyarısında bulundu.

Kızamık salgınları endişe yaratıyor

Raporda, son beş yılda 97 ülkede büyük çaplı kızamık salgınları görüldüğü belirtilirken, bu ülkelerin ortak özelliğinin düşük rutin aşılama oranları olduğu kaydedildi. Ayrıca bazı orta ve yüksek gelirli ülkelerde de aşılama oranlarının gerilediği, bunun nedenleri arasında yönetim sorunları, siyasi desteğin azalması ve aşı karşıtı yanlış bilgilerin yayılması gösterildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız