RTÜK üyesi İlhan Taşcı, ATV’de ekrana gelen “Aynı Yağmur Altında” dizisinin birinci ve ikinci bölümlerindeki bazı sahnelerin toplumsal ayrışmayı artırıcı ve tahrik edici olduğunu belirterek, resmi inceleme başlatılması için RTÜK’e dilekçe verdi. Özellikle dizinin Ramazan ayında yayımlanan “domuz eti” sahnesi sosyal medyada geniş yankı uyandırmıştı.
Taşcı dilekçesinde, ilk bölümde toplu taşıma aracındaki bir sahnede kadınların giyim tarzı üzerinden başlayan tartışmanın dini kimlikler, eğitim sistemi ve yaşam biçimleri üzerinden hakaret ve ötekileştirmeye dönüştüğünü vurguladı. Sahnede kullanılan ifadeler arasında “Her yeri imam hatip yaptınız…”, “Müslümanlık öyle giyimle kuşamla olmuyor…”, “En azından o Hristiyanmış, sizin ne olduğunuz bile belli değil…” gibi kışkırtıcı ve toplumsal gerilimi artırıcı söylemler yer aldı.
İkinci bölümdeki aile yemeği sahnesinde masaya getirilen “Roasted Pork” (domuz eti) yemeği üzerinden tartışmalar yaşandığını belirten Taşcı, “Hepimiz Müslümanız sonuçta tabaklarımızda haram bir yemeğe yer yok”, “Hristiyan gelinin bile senden saygılı”, “Domuza gelene kadar binbir türlü haram yediğiniz var” gibi ifadelerin kullanıldığını ve bunun toplumsal kutuplaşmayı artırdığını aktardı.
Taşcı, dizinin her iki bölümünde laikleri dinsiz ve dindar karşıtı gibi gösterme çabasının bilinçli bir şekilde ekrana yansıdığını, Ramazan ayında yayımlanmasının da özel olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dilekçede, söz konusu sahnelerin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesi kapsamına girdiği ve toplumun millî ve manevî değerlerine aykırı olduğu vurgulandı.
Taşcı, dizinin ilgili bölümlerinin RTÜK tarafından incelenmesini, uzmanlarca raporlandırılmasını ve ilk Üst Kurul toplantısında gündeme alınmasını talep etti.