İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5021 %-0.01
49,6342 %-0.11
5.742,38 % -0,18
92.569,90 %-1.356
Ara
Muhalif. M. ÖZEL CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı: Biz milletvekiliyiz, Adalet Bakanlığından izin almadan cezaevlerine gidemiyoruz, bu ciddi bir sorundur

CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı: Biz milletvekiliyiz, Adalet Bakanlığından izin almadan cezaevlerine gidemiyoruz, bu ciddi bir sorundur

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik görüş taleplerine Adalet Bakanlığı'nın yanıt vermediğine ilişkin basına yansıyan haberler dikkat çekerken aynı konuda yaşanan bir sıkıntının Meclis Dilekçe Komisyonu İle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Alt Komisyonun 15 Mayıs toplantısında CHP’nin yeni seçilen Meclis İdare Amiri Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı tarafından dile getirildiği anlaşıldı. 15 Mayıs toplantısında, CHP’li Yıldızlı, “Ciddi sıkıntılar var cezaevleri girişlerinde. Biz milletvekiliyiz, mesela Adalet Bakanlığından izin almadan cezaevlerine gidemiyoruz, bu ciddi bir sorundur” diyor. Yıldızlı’nın Adalet Bakanlığı izniyle ilgili sözlerine ‘Terör suçları ve organize suçlarla ilgili mahkûmlarda, tutuklularda izin gerektiği bilgisini’ veren AKP Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, “Milletvekilleri izin almadan cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüleri ziyaret edebilirler, yasal bir engel yok. Yani organize suç örgütleriyle ilgili mahkûmlarda ve terör suçlarında yasa değişikliği gerekiyor öyle bir ziyaret için, diğer adli suçlularda izinsiz girilebiliyor, onda bir sıkıntı yok” diyor. Mertoğlu, cezaevlerindeki sorunların kalabalıklaşmadan kaynaklandığına işaret ediyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 4 dk

Hülya Özmen- Muhalif Özel

Adalet Bakanlığı’ndan cezaevlerine ilişkin izin konusunda yaşanan sıkıntının Meclis Dilekçe Komisyonu İle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Alt Komisyonun 15 Mayıs toplantısında CHP’nin yeni seçilen Meclis İdare Amiri Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı tarafından dile getirildiği anlaşıldı. 15 Mayıs toplantısında, CHP’li Yıldızlı, “Ciddi sıkıntılar var cezaevleri girişlerinde. Biz milletvekiliyiz, mesela Adalet Bakanlığından izin almadan cezaevlerine gidemiyoruz, bu ciddi bir sorundur. Yani biz Türkiye'de 86 milyondan, 600 kişiden biriyiz ama Adalet Bakanı bize izin verecek ki biz cezaevindeki yol arkadaşlarımızla görüşelim, bu ciddi bir sorun. Bunu nasıl çözeceğiz” diye soruyor. Cenazesi nedeniyle alınan izni bir gün sonra kullanma talebinin de olumlu yanıt bulmadığına dikkat çeken Yıldızlı, “Yani bu gibi eksiklikler de var yani özellikle biz ayrıcalık istemiyoruz ama vekiller olarak hem İnsan Hakları Komisyonu üyesiyiz yani cezaevleri bizim konularımız içerisinde ama buraya gitmekte bu şekilde zorluklar çekiyoruz; bunun da dikkate alınmasını rica ediyorum” diyor.

 Harun Mertoğlu:  Milletvekilleri izin almadan cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüleri ziyaret edebilirler, yasal bir engel yok.

Yıldızlı’nın Adalet Bakanlığı izniyle ilgili sözlerine ‘Terör suçları ve organize suçlarla ilgili mahkûmlarda, tutuklularda izin gerektiği bilgisini’ veren AKP Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, “Milletvekilleri izin almadan cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüleri ziyaret edebilirler, yasal bir engel yok. Yani organize suç örgütleriyle ilgili mahkûmlarda ve terör suçlarında yasa değişikliği gerekiyor öyle bir ziyaret için, diğer adli suçlularda izinsiz girilebiliyor, onda bir sıkıntı yok” diyor. Mertoğlu, cezaevlerindeki sorunların kalabalıklaşmadan kaynaklandığına işaret ediyor.

Dilekçe Komisyonu İle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Alt Komisyonun 15 Mayıs Perşembe günü toplantısından bazı konuşmalar şöyle:

HARUN ÖZGÜR YILDIZLI (Kocaeli) --Ciddi sıkıntılar var cezaevleri girişlerinde. Biz milletvekiliyiz, mesela Adalet Bakanlığından izin almadan cezaevlerine gidemiyoruz, bu ciddi bir sorundur. Yani biz Türkiye'de 86 milyondan, 600 kişiden biriyiz ama Adalet Bakanı bize izin verecek ki biz cezaevindeki yol arkadaşlarımızla görüşelim, bu ciddi bir sorun. Bunu nasıl çözeceğiz? Biz pazartesi dilekçeyle başvuruyoruz, Adalet Bakanından gelecek olumlu veya olumsuz duruma göre cezaevlerine gidebiliyoruz, bunun ivedilikle dikkate alınması. En hassas konu olan yaklaşık olarak 3 bin tane dilekçe almışsınız bu da gösteriyor ki adalet de ciddi bir sıkıntımız olduğunu ve hepimizin bunu gözden geçirmemiz gerektiğini söylemek, ifade etmek istiyorum

HARUN ÖZGÜR YILDIZLI (Kocaeli) - Kendi başıma gelmiş bir durumla ilgili bir konuyu arz etmek istiyorum. Yani geçen hafta pazartesi günü -bir hafta önceden izin alıyoruz yani başvuruyoruz ki cezaevine gidelim diye- cenazemiz çıktı, memleketim Artvin'e gitmek durumunda kaldım o gün, pazartesi günü için. Kocaeli Cezaevi Müdürünü aradım, dedim ki: Pazartesi gününe benim iznim var ama cenazem dolayısıyla il dışındayım, bunu salı günü ziyaret edebilir miyim? Dedi ki: "Sayın vekilim, bir sormamız lazım." Sordu, artık nereye sorduysa, "Adalet Bakanlığından yeniden almanız gerekir." Aslında çok şey bir durum yani pazartesi değil de salı günü ziyaret edeceğim.

 HARUN ÖZGÜR YILDIZLI (Kocaeli) - Yani bu gibi eksiklikler de var yani özellikle biz ayrıcalık istemiyoruz ama vekiller olarak hem İnsan Hakları Komisyonu üyesiyiz yani cezaevleri bizim konularımız içerisinde ama buraya gitmekte bu şekilde zorluklar çekiyoruz; bunun da dikkate alınmasını rica ediyorum.

HARUN ÖZGÜR YILDIZLI (Kocaeli) -  Pardon, sistemde yazı var, mesela -bu geçtiğimiz pazartesi değil, ondan önceki pazartesiydi- pazartesi sabahı cezaevi savcısını aradım, dedim ki: Durum böyleyken böyle, böyle bir durumum var, bugün de normalinde cezaevini ziyarette bulunacaktım, bu vesileyle salı veya çarşamba size uygun olan hangisiyse o gün de ziyaret edebilirim. Sordular: "Maalesef, yeniden başvurmanız gerekiyor." gibi şeyle karşılaştık. Hiç de uzatmadım mevzuatı da, tamam, başvururuz dedim.

 HARUN MERTOĞLU (Rize) - Ben de cezaevleri konusunu hem mesleki olarak hem de İnsan Hakları Eşitlik Kurulu üyesi olarak altı sene görev yaptığım için çok iyi biliyorum. Cezaevlerinde bir kalabalıklaşma olduğunu da bizzat ben yaşadım, biliyorum ama önce benim adaş Sayın Vekilimin "Biz izin almadan giremiyoruz." dedi, ona ben cevap vereyim. Milletvekilleri izin almadan cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüleri ziyaret edebilirler, yasal bir engel yok ancak terör suçları ve organize suçlarla ilgili mahkûmlarda, tutuklularda izin gerekiyor. Ama o sizin dediğinizi Bakanlık elbette ki esnetilebilir, bir milletvekili izin aldıysa pazartesi değil de salı olur, belki ona göre bir izin...

HARUN MERTOĞLU (Rize) - Yani organize suç örgütleriyle ilgili mahkûmlarda ve terör suçlarında yasa değişikliği gerekiyor öyle bir ziyaret için, diğer adli suçlularda izinsiz girilebiliyor, onda bir sıkıntı yok. Ama sizin dediğiniz şikâyet, haklı bir şikâyet ve pazartesiyi değil de ben ölümü erteleyemeyeceğime göre -cenazem vardı- salı günü, çarşamba günü neden olmasın? Eyvallah. Ama cezaevlerindeki sorun kalabalıklaşmadan kaynaklanıyor, çok sayıda tutuklu, hükümlü var, ona bağlı olarak birçok insan hakları ihlallerine kısmen şahit olduk, oluyoruz, ona bir itirazımız yok yani her seferinde sürekli ben onu söylüyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *