İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
88.389,66 %1.527
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Yeni Ülke Yayınevi'nden "Türkiye Ekonomisi"ni anlatan kitap

Yeni Ülke Yayınevi'nden "Türkiye Ekonomisi"ni anlatan kitap

İzzeddin Önder'in "Türkiye Ekonomisi" isimli kitabı Yeni Ülke Yayınevi'nden çıktı.

Okunma Süresi: 2 dk

Kitapla ilgili şu bilgilere yer verildi:

Yeni Ülke Yayınevi olarak, Türkiye’nin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin faturasının emekçilere kesildiği, yurttaşların alım gücünün her geçen gün düştüğü, her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyandığımız şu günlerde, ekonomi alanında çok değerli bir çalışma olan İzzeddin Önder imzalı “Türkiye Ekonomisi” kitabını siz okuyucularımızla buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz.

Hem bu krizin nedenlerini anlamak hem de bu krizden çıkışın reçetesi olabilecek bu çalışmanın, Türkiye’de önemli bir boşluğu dolduracağının inancıyla sözü yazarımız İzzeddin Önder’e bırakıyoruz:

“Oldukça geri bir miras üzerinde inşa edilmiş olup, gelişmiş ekonomiler havuzunda kalkınmaya çalışan, geç kapitalistleşen bir ekonominin, rejim ve çaba açılarından farklı bir yürüyüş rampasına oturtulmadıkça başarı sağlama şansı sınırlıdır. Zira geç kapitalistleşen ekonomiler üzerinde emperyalistlerin kurduğu ilişkilerin bir ilerleme gibi algılanan her aşamasında, ekonomiye katılan­ların bir miktarı süpürülüp götürülür. Başka bir deyişle, geri bir sosyo-ekonomik süreçten gelen ve kalkınmış ekonomiler havuzunda kapitalist yöntemle kalkınmaya çalışan, geç kapitalistleşen bir ekonomiye, potansiyel büyüme ve kalkınma şansı, ancak kendisine tanınan olanaklar çerçevesinde verilir; süreçte, mutlak büyüme algılaması eşliğinde ilk anda fark edilemeyen, uluslararası düzeyde göreli bir gerileme yaşanır. Çünkü içine doğulan kapitalist-emperyalist sistem, ülke üze­rindeki denetimini kaybetmemek amacıyla, ülkenin gelişme hamlelerine ancak frenleyici destek sağlar. Böylesi karmaşık işleyen bir süreçte ekonominin alt-yapısıyla emperyalistler arasındaki zorunlu iletişimin ve bu baskıcı etkileşimin toplumsal çıkarlara aykırı niteliği, maalesef halkın oylarıyla ik­tidara gelmiş olan siyasi iktidarın politikasıyla perdelenir. Diğer bir deyişle, Jessopvari devlet (polity) halka hizmet ku­rumu olarak inşa edilmiş olsa da zamana uyarlanan politikalar (policy) halkın uzun vadeli çıkarlarının aleyhine olabilir. Elinizdeki çalışmada, böylesi acı bir hikâyenin saptayabildiğim safhalarını ortaya koyup, tartışmaya açmaya çalıştım.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *