İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,2777 %-0.05
50,9052 %0.5
6.789,29 % 1,04
89.257,34 %1.874
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Hollywood yıldızlarından yapay zeka karşıtı kampanya: “İnovasyon adı altında emeğimizi çalmayın"

Hollywood yıldızlarından yapay zeka karşıtı kampanya: “İnovasyon adı altında emeğimizi çalmayın"

Scarlett Johansson, Cate Blanchett ve Joseph Gordon-Levitt’in de aralarında bulunduğu 700’den fazla sanatçı, yazar ve yaratıcı; telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz kullanan teknoloji şirketlerine karşı birleşti. Yayınlanan yeni "Yapay Zeka Karşıtı" kampanyada, şirketlerin verileri izinsiz kullanması "ilerleme değil, hırsızlık" olarak nitelendirildi.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 4 dk

Aralarında Scarlett Johansson, Cate Blanchett ve Joseph Gordon-Levitt gibi dünyaca ünlü isimlerin de bulunduğu 700'den fazla sanatçı, yazar ve yaratıcı, telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz şekilde kullanan teknoloji şirketlerine karşı başlatılan yeni bir kampanyada güçlerini birleştirdi.

Atlantik'in her iki yakasındaki yasa yapıcılar yapay zeka eğitim verilerine ilişkin yeni düzenlemeleri değerlendirirken, kampanya şu çarpıcı argümanı öne sürüyor: "Emeğimizi çalmak inovasyon değildir. Bu ilerleme değildir. Bu, açık ve net bir hırsızlıktır."

Johansson, Blanchett, Gordon-Levitt ve yüzlerce diğer isim için yazarlık ve yaratıcılık haklarını savunmak, sadece kendi çıkarlarını korumak anlamına gelmiyor. Bu duruş, aynı zamanda film, televizyon, müzik, yayıncılık ve dijital medya gibi alanları kapsayan; milyonlarca kişiye istihdam sağlayan, ekonomik büyümeyi körükleyen ve küresel çapta kültürel güç yansıtan ABD yaratıcı sektörünün tamamını korumayı hedefliyor. Mektupta, yapay zeka geliştiricilerinin yaratıcı eserleri çoğu zaman izinsiz, tazminatsız veya şeffaflıktan uzak bir şekilde "kazıması" (scraping) nedeniyle bu ekosistemin tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Bildiride şu ifadelere yer veriliyor:

"Amerika'nın yaratıcı topluluğu dünyanın gıpta ettiği bir yapıdır. Ancak bu değerli varlığa saygı duymak ve onu korumak yerine, bazıları özel sermaye ve diğer fonlarla desteklenen en büyük teknoloji şirketleri, telif hakkı yasalarını hiçe sayarak Amerikan yaratıcılarının eserlerini kendi yapay zeka platformlarını inşa etmek için kullanıyor."

Kampanya, şirketleri halihazırda bazı firmaların yaptığı gibi içerik anlaşmaları veya ortaklıklar kurmaya çağırıyor.

Açıklamada, "Daha iyi bir yol mevcut" denilerek, sorumlu lisanslama anlaşmalarının yapay zekanın gelişmesine olanak tanırken aynı zamanda yaratıcıların haklarına da saygı duyulmasını sağlayabileceği savunuluyor: "Her şeye aynı anda sahip olmak mümkün. Hem gelişmiş, hızla ilerleyen bir yapay zekaya sahip olabiliriz hem de yaratıcıların haklarının korunmasını sağlayabiliriz."

Johansson ve Blanchett’in Yapay Zeka ile Mücadelesi

Scarlett Johansson, yapay zekanın tehlikelerine karşı daha önce de sesini yükseltmiş ve suretinin izinsiz yeniden oluşturulmasına karşı yıllardır mücadele vermesiyle tanınıyor. Oyuncu, Şubat 2024'te kendisinin ve diğer ünlülerin yapay zeka versiyonlarının Kanye West'in antisemitik paylaşımlarını protesto ederken gösterildiği viral bir videoyu sert bir dille eleştirmişti. Ayrıca Kasım 2023'te, bir yapay zeka uygulamasının adını ve görüntüsünü izinsiz olarak bir reklamda kullanması üzerine yasal işlem başlatmış; Mayıs 2024'te ise OpenAI'yı, Spike Jonze'un 2013 yapımı "Her" filmindeki sesine benzeyen "Sky" adlı GPT-4o chatbot sesini kullandığı için kınamış ve bu sesin kendi sesinden ilham alındığını belirtmişti.

Cate Blanchett de yapay zeka hakkında defalarca konuşmuş isimlerden biri. 2024 yılında Toronto Film Festivali'nde CEO Cameron Bailey ile yaptığı bir sohbette şu uyarıda bulunmuştu:

"Her türlü yeni teknolojiyi tartışmanın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız, çünkü hayal gücü olmayan inovasyon çok ama çok tehlikeli bir şeydir."

Geçtiğimiz yıl Blanchett ve Gordon-Levitt; 400 Hollywood sinemacısı, yazar, oyuncu ve müzisyenle birlikte Trump dönemindeki Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi'ne gönderilen açık mektubu imzalamış ve yönetimi, yapay zeka şirketlerinin isteği üzerine telif hakkı korumalarını geri çekmemeye çağırmıştı.

Bildirinin Tam Metni

Kampanya kapsamında yayınlanan bildirinin tam metni şu şekildedir:

Hırsızlık İnovasyon Değildir.

Amerika'nın yaratıcı topluluğu dünyanın gıpta ettiği bir yapıdır; istihdam, ekonomik büyüme ve ihracat yaratır.

Ancak bu değerli varlığa saygı duymak ve onu korumak yerine, birçoğu özel sermaye ve diğer fonlar tarafından desteklenen en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları, Amerikan yaratıcılarının eserlerini, izin almadan veya telif hakkı yasalarını hiçe sayarak yapay zeka platformları inşa etmek için kullanmaktadır.

Sanatçılar, yazarlar ve her türden yaratıcı, basit bir mesaj etrafında birleşiyor: Emeğimizi çalmak inovasyon değildir. Bu ilerleme değildir. Bu, açık ve net bir hırsızlıktır.

Daha iyi bir yol mevcut. Lisans anlaşmaları ve ortaklıklar yoluyla bazı yapay zeka şirketleri, kullanmak istedikleri içerik ve materyalleri elde etmek için sorumlu ve etik bir yol izlemiştir. Her şeye aynı anda sahip olmak mümkündür. Hem gelişmiş, hızla ilerleyen bir yapay zekaya sahip olabiliriz hem de yaratıcıların haklarının korunmasını sağlayabiliriz.

*Kapak fotoğrafı yapay zekayla üretilmiştir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *