Meksikalı ünlü ressam Frida Kahlo’nun 1940’lardan kalma tablosu “El sueño (la cama)” açık artırmada 54,7 milyon dolara alıcı buldu. Sotheby’s’in düzenlediği müzayede, iki koleksiyoncu arasında kıyasıya geçen mücadeleyle dikkat çekti.
Rüya anlamına gelen “El sueño (la cama)” tablosunda Kahlo, dinamitle birbirine dolanmış bir iskeletin altında uyurken resmediliyor. Bu eser, aynı zamanda bir Kahlo tablosuna ödenen en yüksek fiyat olma özelliği taşıyor. Daha önceki rekor, 2021 yılında 34,9 milyon dolardı.
Sotheby’s, eserin Kahlo’nun psikolojik olarak çalkantılı bir döneminde, eski sevgilisinin suikaste uğradığı yıl ve boşanıp yeniden evlenmesinden kısa bir süre sonra yapıldığını açıkladı. Anna Di Stasi, Sotheby’s Latin Amerika Sanatı Başkanı, bu satışın kadın sanatçılar açısından da sanat piyasasında önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Frida Kahlo, hayatı boyunca yaşadığı sağlık sorunlarını ve kişisel acılarını eserlerine yansıtan bir ressam olarak tanınıyor. “El sueño (la cama)” ise az sayıda Kahlo eserinden biri; çünkü Meksikalı yetkililer 1980’lerde eserleri sanatsal anıt ilan ederek yurt dışına izinsiz çıkarılmalarını yasaklamıştı.