İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,4029 %0.04
54,0175 %0.02
6.139,62 % 0,04
64.638,00 %1.764
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Booker Ödülleri’nde tarihi liste: Türk asıllı yazar Kenan Orhan ilk romanıyla aday oldu

Booker Ödülleri’nde tarihi liste: Türk asıllı yazar Kenan Orhan ilk romanıyla aday oldu

Prestijli Booker Ödülleri’nin 2026 uzun listesinde Kenan Orhan, ilk romanı The Renovation ile yer almayı başardı.

Booker Ödülleri’nde tarihi liste: Türk asıllı yazar Kenan Orhan ilk romanıyla aday oldu
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Dünya edebiyatının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Booker Ödülleri için 2026 yılı uzun aday listesi duyuruldu. Bu yıl 163 eser arasından seçilen 13 kitaplık listede Türk asıllı yazar Kenan Orhan da yer aldı.

Kenan Orhan, ilk romanı "The Renovation" ile Booker Ödülleri uzun listesine girerek önemli bir başarı elde etti.

Kenan Orhan ilk romanıyla dikkat çekti

Booker Ödülü jürisinin seçtiği eserler arasında farklı coğrafyalarda geçen ve çeşitli temaları ele alan romanlar bulunuyor. Kenan Orhan’ın "The Renovation" adlı eseri ise sıra dışı hikâyesiyle öne çıktı.

Roman, İtalya’da demans hastası babasına bakan bir psikoloğun, evindeki tadilat sonrasında banyosunun yerinde bir Türk cezaevi hücresiyle karşılaşmasını konu alıyor.

Hikâyede yıllar önce Türkiye’den ayrılan karakterin, bu gizemli olay aracılığıyla İstanbul’daki geçmişiyle yeniden yüzleşmesi anlatılıyor.

Kenan Orhan kimdir?

ABD’de yaşayan Kenan Orhan’ın annesi Türk’tür. Yazarın 2023 yılında yayımlanan öykü kitabı "I Am My Country", PEN/Robert W. Bingham Ödülü’nde finale kalmış ve The Story Prize uzun listesine seçilmişti.

Orhan’ın öyküleri ayrıca The Atlantic, The Paris Review ve Common gibi önemli İngilizce edebiyat yayınlarında yayımlandı.

Booker Ödülleri aday süreci nasıl ilerleyecek?

2026 Booker Ödülleri’nde 13 kitaptan oluşan uzun liste, 22 Eylül’de açıklanacak kısa listeyle altı esere indirilecek. Ödülün sahibi ise 9 Kasım’da belli olacak.

Kısa listeye kalan yazarların her biri 2 bin 500 sterlin ve özel baskı kitap kazanırken, büyük ödülün sahibine 50 bin sterlin para ödülü verilecek.

2026 Booker Ödülleri uzun listesindeki kitaplar

  • Kenan Orhan – The Renovation
  • Chloe Aridjis – The Shadow of the Object
  • Emma Cline – Switzy
  • Makenna Goodman – Helen of Nowhere
  • M. John Harrison – The End of Everything
  • Marlon James – The Disappearers
  • Luke Kennard – Black Bag
  • Rebecca Perry – May We Feed the King
  • Gwendoline Riley – The Palm House
  • Elizabeth Strout – The Things We Never Say
  • Douglas Stuart – John of John
  • Djamel White – All Them Dogs
  • Missouri Williams – The Vivisectors
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız