İstanbul
Az bulutlu
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,2538 %0.18
55,9646 %-0.49
6.908,74 %-3.01
77.627,67 %-2.17
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Bakan Ersoy açıkladı: Türk dizileri 170 ülkede 1 milyar izleyiciye ulaştı

Bakan Ersoy açıkladı: Türk dizileri 170 ülkede 1 milyar izleyiciye ulaştı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk yapımı dizilerin Asya’dan Latin Amerika’ya 170’e yakın ülkede yaklaşık 1 milyar kişiye ulaştığını belirterek, sektörün Türkiye'nin "soft power" (yumuşak güç) ve ekran turizmi kapasitesine stratejik katkı sağladığını ve dizi sektörüne yönelik yeni bir teşvik modelinin devreye alındığını açıkladı.

Bakan Ersoy açıkladı: Türk dizileri 170 ülkede 1 milyar izleyiciye ulaştı
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye Markasının Küresel Anlatısı: Türk Dizileri" programında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk televizyon ve dizi sektörünün uluslararası alandaki konumuna ilişkin kritik veriler paylaştı. Türkiye'nin dizi ihracatında dünyanın ilk üç ülkesi arasında yer aldığını vurgulayan Ersoy, 170'e yakın ülkede 1 milyar kişiye ulaşan yapımların sadece bir ihracat kalemi değil, aynı zamanda küresel bir anlatı gücü haline geldiğini ifade etti.

"Diziler ekranda kalmıyor, ekran turizmini tetikliyor"

Günümüz dünyasında ülkelerin sadece teknoloji ve ekonomiyle değil, "dikkat ekonomisi" üzerinden de rekabet ettiğine dikkati çeken Bakan Ersoy, Türk yapımlarının uluslararası izleyicide Türkiye'ye yönelik yoğun bir merak uyandırdığını söyledi.

İzleyicilerin diziler aracılığıyla Türkçe kelimeler öğrendiğini, Türk mutfağını ve yaşam kültürünü benimsediğini aktaran Ersoy, İstanbul, Kapadokya, İzmir ve Ege gibi destinasyonların çekim mekanları olarak araştırılmasının "ekran turizmi" yoluyla seyahat talebini doğrudan artırdığını kaydetti. Ersoy, bu etkinin Türkiye'nin "soft power" yani yumuşak güç kapasitesini besleyen en temel unsurlardan biri olduğunu belirtti.

Dizi sektörüne bölüm başı 100 bin dolara kadar destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü aracılığıyla dizi sektörüne yönelik teşvik mekanizmasının yenilendiğini duyuran Bakan Ersoy, yeni destek modelinin ayrıntılarını paylaştı. Bir sezon yayımlanma şartının kaldırıldığı yeni modelde, destekler artık doğrudan bölüm bazında verilecek.

En az 3 kıtada ve 10 ülkede yayımlanan, Türkiye'nin tanıtımına ve Türkçenin görünürlüğüne somut katkı sunan yapımlar için bölüm başına 100 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar destek sağlanabilecek. Yeni sistemde televizyon reytinglerinin yanı sıra dijital platform izlenmeleri ve uluslararası erişim performansları da temel kriter olarak değerlendirilecek.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız