İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1465 %0.12
55,3744 %0.08
6.608,79 %0.24
85.811,62 %2.71
Muhalif. HABERLER Van Gölü'nün derinliklerinde Mars'ın izleri aranıyor: Uluslararası ekip iş başında

Van Gölü'nün derinliklerinde Mars'ın izleri aranıyor: Uluslararası ekip iş başında

Van Gölü'ndeki devasa mikrobiyalitlerin gizemini çözmek için bir araya gelen Türk ve yabancı bilim insanları, Mars'taki yaşam izlerine ışık tutacak kritik analizler için örnek topladı.

Van Gölü'nün derinliklerinde Mars'ın izleri aranıyor: Uluslararası ekip iş başında
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

Van Gölü'nün derinliklerinde yükselen ve 40 metreyi bulan devasa mikrobiyalit yapıları, dünya genelinden gelen bilim insanlarının odak noktası haline geldi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öncülüğünde; Türkiye, İtalya, Polonya ve Çin'den gelen uzmanlar, gölün eşsiz ekosisteminde yer alan bu yapıların oluşum süreçlerini ve kökenlerini anlamak için kapsamlı bir saha çalışması başlattı. Proje, mikrobiyalitlerin yapısındaki nanoküreciklerin incelenerek, Salda Gölü ve Mars'taki Jezero Krateri ile karşılaştırılmasını hedefliyor.

Nanoküreciklerin sırrı çözülecek

Araştırma ekibi, mikrobiyalitlerin oluşumunda temel rol oynadığı düşünülen 200 nanometreden küçük yapıları mercek altına alıyor. Bu amaçla gölün farklı noktalarından toplanan numuneler; taramalı elektron mikroskobu (SEM), geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ve mikro-Raman gibi ileri teknoloji analiz yöntemleriyle incelenecek.

Proje yürütücüsü Doç. Dr.

Çetin Yeşilova, elde edilen verilerin, gölün ekstrem koşulları ile Mars'taki olası yaşam izleri arasındaki bağı kurmada kilit rol oynayacağını belirtti.

Van Gölü'nün derinliklerinde Mars'ın izleri aranıyor: Uluslararası ekip iş başında

Mars ile korelasyon hedefleniyor

Bilim insanları, Van Gölü'nün yüksek pH değerine sahip ekstrem ortamının, Mars'taki Jezero Krateri ile benzerlikler taşıdığına dikkat çekiyor. Polonya Varşova Üniversitesi'nden Prof.

Dr. Miroslaw Slowakiewicz, Salda Gölü'ndeki deneyimlerini Van Gölü'ne taşıyarak, iki farklı ekstrem ortamı mikrobiyalitler üzerinden karşılaştıracaklarını ifade etti.

2029 yılında Mars'tan gelecek örneklerle yapılacak nihai korelasyon öncesinde, bu çalışma dünya dışı yaşam arayışları için önemli bir basamak olarak görülüyor. Örneklerin özelliklerini kaybetmemesi için özel koşullarda muhafaza edilerek İtalya'daki laboratuvarlara ulaştırılması planlanıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız