Manisa Ovası'nda hasat edilen Sultaniye cinsi çekirdeksiz üzümlerin kurutulma süreci, üreticiler için zorlu bir bekleyişe dönüştü. Bağlardan toplanarak tarlalara serilen ve yaklaşık iki hafta boyunca güneş altında bekletilen üzümler, hem hırsızlık girişimlerine hem de bölgedeki yabani hayvanların saldırılarına karşı korunmaya çalışılıyor. Çiftçiler, binlerce liralık emeklerini korumak adına tarlalarda tüfekle nöbet tutarak ürünlerini güvence altına alıyor.
Emeğin korunması için zorunlu nöbet
Saruhanlı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Okur, üzümün yetiştirilme sürecinin 11 ay süren büyük bir emek gerektirdiğini vurguladı. Üreticilerin dökülen taneleri bile tek tek topladığını belirten Okur, artan maliyetlere rağmen üzüm fiyatlarının düşüşte olmasından yakındı. Okur, ürünlerin çalınma veya hayvanlar tarafından zarar görme riskine karşı nöbet tutmanın bir zorunluluk haline geldiğini ifade ederek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini ve fiyat beklentilerinin 120 lira seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Gündüz bağda gece sergide mesai
Üreticiler, yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını alabilmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını belirtiyor. Saruhanlı ilçesi Adiloba Mahallesi'nden üretici Halil Kolcu, gündüzleri bağda çalışıp geceleri ise sergilerin başında beklediklerini anlatarak, çiftçilik yapmanın giderek zorlaştığını ve ürünlerini korumak için büyük bir mücadele verdiklerini söyledi. Üreticiler, tüm bu zorluklara rağmen emeklerinin karşılığını alabilecekleri adil bir fiyat beklentisiyle bekleyişlerini sürdürüyor.