İzmir'in Karaburun ilçesinde, uluslararası anlaşmalar ve yasal düzenlemelerle korunan Akdeniz foklarının kullandığı bir mağaraya giren kişi, bölgeye yerleştirilen fotokapan tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, mağarada dinlenen fok ailesinin bir anda panikleyerek denize kaçtığı anlar yer aldı.
Uzmanlardan ortak açıklama
Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG), konuya ilişkin ortak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Akdeniz foklarının dünyadaki en nadir memeli türlerinden biri olduğu vurgulanarak, "Akdeniz'in eşsiz biyoçeşitliliğinin, sağlıklı deniz-kıyı ekosistemlerinin ve kadim kültürlerinin son temsilcilerinden biri olan Akdeniz foku, küresel ölçekte yalnızca 800-900, ülkemizde ise yaklaşık 120 bireyle varlığını sürdürüyor" ifadelerine yer verildi.
Fotokapanlar ne için kullanılıyor?
Açıklamada, Türkiye'deki Akdeniz foku popülasyonunun büyüklüğünü, cinsiyet dağılımını ve diğer biyolojik verilerini belirlemek amacıyla İzmir Körfezi ve diğer kıyı bölgelerindeki birçok mağaraya fotokapan yerleştirildiği belirtildi. Bu mağaraların foklar için doğal yaşam alanı olduğu kadar, içlerindeki taş ve kaya düşmeleri nedeniyle insanlar için de ciddi tehlike oluşturduğu kaydedildi.

"İnsan baskısı artık son bulmalı"
Açıklamada, "Hem bu nadir türün korunması hem de insan güvenliği için bu mağaralara kesinlikle girilmemesi gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Ne yazık ki fotokapan kayıtlarında, insanların bu özel türe yönelik baskısını üzüntü ve kaygıyla görüntüledik. Bu mağaralara yönelik insan baskısının artık daha fazla önüne geçilmesi gerekiyor" denildi.
Olay, bölgedeki koruma çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne sererken, yetkililerin mağaralara girişleri engellemek için daha sıkı tedbirler alması bekleniyor.