İstanbul
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7590 %0.06
55,1696 %0.05
6.788,85 %1.26
63.457,47 %-0.49
Muhalif. HABERLER Erzurum’da balık havuzlarında marul hasadı

Erzurum’da balık havuzlarında marul hasadı

Atatürk Üniversitesi’ndeki akademisyenler, akuaponik sistemle balık havuzlarında gübre kullanmadan marul yetiştirdi.

Erzurum’da balık havuzlarında marul hasadı
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 1 dk

Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde yürütülen çalışmada, balık üretim havuzları marul yetiştiriciliği için de kullanıldı. Akuaponik sistem, gübreye ihtiyaç duymadan bitkisel üretim yapılmasına imkân sağladı.

Balık üretimiyle marul yetiştiriciliği birleştirildi

Prof. Dr. Abdulkadir Bayır liderliğindeki ekip, balık ve bitkilerin birlikte yetiştirildiği akuaponik yöntemi uyguladı. Havuzlara yerleştirilen bitki yataklarında yetiştirilen ve yaklaşık 1,5 ay önce ekilen marullar hasat edildi. Sistemde bitkilerin gelişimi için balıklara verilen yem ile balık dışkılarından yararlanıldı.

Alternatif üretim sistemleri için stratejik önem vurgusu Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr.

Gökhan Arslan, gıda arzındaki düşüş ve artan dünya nüfusu nedeniyle bu tür yöntemlerin önem taşıdığını belirtti. Arslan, uzmanların 2030’da dünya nüfusunun 10 milyarı aşmasını beklediğini ve mevcut nüfusu sağlıklı biçimde besleyebilmek için gıda üretiminin iki katına çıkması gerektiğini aktardı; iklim değişikliğinin üretimde düşüşe yol açtığını, akuaponik sistemin ise üretim masraflarını azaltmaya yönelik seçeneklerden biri olduğunu ifade etti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız