Zulüm İstanbulluya mı taksiciye mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zulüm İstanbulluya mı taksiciye mi?
Abone ol
Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İYİ Parti Meclis Üyesi İbrahim Özkan, UKOME Toplantısı öncesi televizyonda karşı karşıya geldi. Çarpıcı açıklamalarda bulunuldu.

Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İYİ Parti Meclis Üyesi İbrahim Özkan, UKOME Toplantısı öncesi TELE1'e konuk oldu.

Eyüp Aksu, “Yenikapı ve Sultanahmet Meydanı gibi meydanlarda şoför arkadaşlarımızın sorunları var. Biz de bu sorunları çözmek istiyoruz. İBB’nin hiç gündeme getirmediği trafik sorunu var. İBB bu konuda hiçbir hamle yapmadı. Toplu taşıma entübe oldu, halk toplu taşıma kullanamıyor. Büyükşehir belediyemiz bir esnaf grubu üzerinden siyaset yapıyor. Burada bir siyasi rant var. Yıllardır taksi sorunu yoktu da şimdi mi var? 52 bin kişiyiz bizde de mesleğini yanlış yapan insanlar var. Denetim yetkisi zaten İBB’de. Aplikasyona ihtiyaç var.” ifadelerine İbrahim

Özkan şöyle yanıt verdi:

“Bu taksi sayısının artırılmasıyla ilgili bir konu değil sadece. İstanbul’da plaka sahibinin, şoförün sorunu var. Vatandaşlar taksi bulmakta zorlanıyorsa bir problem var. 30 yıldır İstanbul’da hala aynı sayı varsa burada bir problem var demektir. Turistlerin yoğun olduğu bölgelerde turist avına çıkılıyor. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. İstanbul’da ulaşımla ilgili sorunlar var ama ‘sorun çözmüyorsunuz’ demek haksızlık. Mevlüt Uysal döneminde durdurulmuş olan faaliyete geçirildi. Metro hatlarımız bittikçe trafikte rahatlamalar olacak. Taksici esnafıyla uğraşılıyor lafı ağır bir laf. Taksi başına ortalama 6 şikayet var. Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada taksicilerin 7 bin lira maaşa ulaşmasının mümkün olduğunu söyledi. Taksi plakalarının değerinin düşmesi mümkün değil. Taksilerde kalitesizlik var. Şoförlerin kılık kıyafetleri ve taksilerin temizliği yeterli dğeil. Taksiciler yoğun çalışıyorlar ve dikkatsizler, uykusuzlar. Taksicilerin sosyal güvenlik garantisi yok İBB bunu da vaat ediyor. 10’uncu kez UKOME’ye gelecek olan teklifle umarım bu sorunlar çözülür.”

Eyüp Aksu “İbrahim Bey bazı konulara vakıf değil. Bir taksi plaka sahibi kesinlikle peşin kira alamaz. Biz günde 1,5 milyon yolculuk yapıyoruz. Şikayet yılda 103 bin gelmiş. Toplu taşımadan gelen şikayetlerle taksiden gelen şikayetleri inceleyin. Taksiden gelen şikayetler yüzde 1 bile değil. Belediyenin verilerine göre konuşuyorum. Şoför çalışma kartları İBB veriyor. Sosyal güvencesi olmayan kişi taksicilik yapamaz. Bütün şoförler SSK’lıdır. İBB Başkanımız oy alabilmek için esnaf odamızı ziyaret etti. “Ben size parmak sallayan olmayacağım. Ulaşımı beraber halledeceğiz” dedi ama yetkililer bizimle istişare etmediler. Bize gelen şikayetler var bunları İBB’ye aktarıyoruz. Yanlış yapan şoför arkadaşımıza ceza veriyoruz.” dedi.

İbrahim Özkan “Siyasilerin esnafa parmak sallaması gibi bir durum olmaz. Pahalı yakıt kullandığımız doğru fakat İstanbul’da taksici esnafının korsan taksi problemi de var. Bu sorunları İBB değil İçişleri Bakanlığı çözebilir. Taksiyi toplu taşımayla karşılaştırmamak lazım. İstanbul’un 5 bin yeni taksiye ihtiyacı var. UKOME’nin teklifini kabul etsinler. Eyüp Bey ‘bize yetki verilsin’ diyor. Şikayetleri İBB’ye ulaştırmıyorlar. 153’e taksi başına 6 şikayet geliyor. İmamoğlu benim de benim partililerimin de belediye başkanı. Doğrularını elbette savunacağız. Emniyet şeridinden giden taksiler var ve bunlar münferit değil.” şeklinde konuştu.

Aksu'dan "zülüm" açıklaması

Aksu, programda ayrıca İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığı sırasında taksici esnafının gördüğü "zülmü" başka hiçbir zaman görmediğini iddia ederek şunları söyledi: "“Son 30 yılın taksici esnafın bu kadar zulüm gördüğü hiçbir zaman görülmemiştir. Bu yeni idare sistemi maalesef, işte sayın Ekrem başkanımız, şu an taksici esnafına bir zulüm ediyor"

Aksu'nun bu açıklamalarına İBB Sözcüsü Murat Ongun, Twitter hesabından cevap verdi.

Ongun, "Taksiciler İmamoğlu zamanında gördüğü zulmü hiçbir zaman görmedi" diyen Aksu'ya verdiği yanıtta şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul İstanbul olalı, böyle taksi zulmü görmedi. Taksici esnafını sonuna kadar sömüren plaka ağaları ile de sözcüleri ile de bu düzen değişene kadar mücadele edeceğiz."

 


Yorum Yazın