Uzun süren koronavirüse neden olan 4 faktör tespit edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzun süren koronavirüse neden olan 4 faktör tespit edildi
Abone ol
Cell dergisinde yayımlanan bir çalışmada, uzun Covid-19'a nelerin yol açtığı araştırıldı.

Cell dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmada, uzun yeni tip koronavirüse (Covid-19) nelerin yol açtığını ve kimlerin daha yatkın olduğu araştırıldı. Elde edilen bulgular, başka araştırmalarla desteklenmesi halinde, uzun Covid'i önlemek ve tedavi etmek için yeni yollar geliştirilmesinin ilk adımını oluşturabileceği düşünülüyor.

Euronews'in aktardığına göre, araştırma kapsamında Covid-19 teşhisi konan 200 hasta sonraki iki, üç ay takibe alındı ve bir kişinin uzun Covid geliştirmesine yol açabilecek biyolojik faktörler tespit edildi. Bilimsel çalışma bir kişideki koronavirüs enfeksiyonunun erken evrelerinde daha uzun süreli semptomlarla bağlantılı olabilecek dört faktörün görülebileceği sonucuna ulaştı.

Araştırmacılar bu dört faktörle uzun Covid arasındaki bağlantının hastalığın hafif mi yoksa ağır mı geçtiğiyle ilgili olduğunu gözlemledi. Bu bulgular uzun Covid'in önlenmesi ya da tedavisinde aralarında teşhisten hemen sonra antiviral ilaç tedavisine başlanmasının da bulunduğu çeşitli yöntemlerin kullanılabileceğini ortaya koydu.

DÖRT FAKTÖR NELER?

►Hastalığın başlangıç evresinde kanda bulunan koronavirüs RNA düzeyi: Bu ne kadar çok virüs bulunduğunun bir göstergesi.
►Kandaki bazı otoantikorlar: Bunlar lupus ve romatoid artrit gibi durumlarda yanlışlıkla vücudun dokularına saldıran antikorlar.
►Epstein Barr virüsünün yeniden aktive edilmesi: İnsanlarda genellikle uçuğa neden olan bu virüs genellikle gençleri enfekte ediyor ve sonrasında genellikle etkisiz hale geliyor.
►Tip 2 diyabet hastası olmak.

Son faktör olan diyabet, genel olarak araştırmacılar ve diğer uzmanlar büyük hasta içeren çalışmalarda uzun Covid'i tetikleyen yedi tıbbi durumdan biri olarak tanımlanıyor.


Yorum Yazın